România ar putea pierde aproximativ 100.000 de hectare de pe Valea Mureşului, revendicate de urmaşii nobilului maghiar Daniel Banffy, informează Jurnalul Naţional.
Statul român a intrat în posesia pădurilor după ce Casa Regală a României a decis expropierea grofilor din Transilvania, consideraţi inamic ai statului.
Un avocat clujean, un pădurar şi un notar au pus la cale un plan prin care să revendice pădurea de pe Valea Mureşului, deţinută de groful Daniel Banffy, care a fost considerat dezertor şi expropiat de Casa Regală a României.
Cei trei români şi-au dat întâlnire la Budapesta cu urmaşii lui Banffy, unde au pus la cale strategia prin care vor reintra în posesia domeniului silvic de pe Valea Mureşului.
Pădurarul, Cotyso Felician Străuţ, le-a prezentat moştenitorilor date cu privire la suprafeţele de păduri din documentele vechi, care se aflau în posesia sa.
Avocatul, Mihai Dragoş Bejenaru, cunoştea legislaţia şi i-a informat pe urmaşii grofului maghiar că există posibilitatea să profite de pe urma neclarităţilor din legea retrocedărilor, mai mult, statul român nu şi-ar fi recuperat investiţia în teren, din cauză că a folosit terenul fără drept.
Urmaşii lui Banffy au depus actele necsare pentru a obţine certificatul de moştenitor, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate asupra pădurilor.
Prefectul judeţului Mureş, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea de proprietate asupra terenurilor, a făcut două plângeri penale împotriva urmaşilor lui Daniel Banffy, care au revendicat proprietăţile acestuia după ce au indus în eroare autorităţile române.
Certificatele de moştenitor, deşi obţinute cu ajutorul unor declaraţii false, produc în continuare efecte juridice.