Institutele de cercetare din România vor fi controlate la sânge. Decizia guvernanţilor vine după ce săptămâna trecută şeful Institutului de Geologie a fost demis pe motiv că a gestionat defectuos rezultatele cercetărilor făcute la Galaţi, în urma numărului mare de cutremure.
A fost momentul în care autorităţile şi-au dat seama că nu ştiu ce se întâmplă cu institutele naţionale, în care au pompat milioane de lei.
Cutremurele de la Galaţi dar şi faptul că experţii n-au găsit încă o explicaţie pentru fenomenul considerat unic în lume, au determinat autorităţile să-şi îndrepte atenţia către institutele de cercetare. Vestea controalelor anunţate de guvernanţi s-a răspândit repede şi printre angajaţi.
Cercetătorii de la Institutul Geologic recunosc că nu prea mai muncesc. Spun că nu-şi mai găsesc rostul mai ales că în Bucureşti mai există şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Cu toate acestea, Guvernul a decis să redeschidă Institutul de Seimologie, închis în urmă cu 3 ani. Japonezii au investit în aceast laborator şi vor veni peste o lună să vadă ce a mai rămas din el.
Deşi la noi ţară există mai multe institute care se ocupă cu cercetarea, ştiinţa din România se află la coadă în clasamentelor internaţionale. Tara noastră ocupă un ruşinos loc 43 din 45 existente, după state ca Africa de Sud, Egipt sau Chile.