UPDATE 17:55 - Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.
Manifestările de la Sfântu Gheorghe au început, sâmbătă după-amiază, cu un marş din două direcţii spre centrul oraşului, respectiv din zona gării şi din cartierul Simeria, la care au participat aproximativ 100 de călăreţi din grupurile păstrătoare de tradiţii ale husarilor, fanfare, cercetaşi, alături de autorităţi locale şi localnici, conform
Mediafax.
Marşul a fost urmat, în Piaţa Libertăţii, de inaugurarea unui tablou panoramic de 43 de metri lungime, cu imagini în memoria lui Gábor Áron.
La manifestare au participat, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane, centrul municipiului fiind împodobit cu cocarde în culorile roşu-alb-verde, iar participanţii au desfăşurat un steag secuiesc de 250 de metri şi un steag maghiar, tot de 250 de metri lungime.
În acest an, invitatul principal al manifestării a fost Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, care, în discursul rostit în faţa mulţimii, a invocat faptul că mesajul de la 1848, şi anume "să fie pace, libertate şi înţelegere", este actual şi în zilele noastre.
Totodată, el a subliniat că libertatea înseamnă drepturi, iar acolo unde există drepturi există şi libertate.
Nemeth a vorbit şi despre problema autonomiei, subliniind că pentru realizarea acestui scop maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei.
"Puteţi să vă bazaţi în această luptă pe sprijinul Ungariei", a spus secretarul de stat, în aplauzele mulţimii.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment cultural, fiind intonate cântece tradiţionale, iar apoi imnul Ungariei şi cel secuiesc.
--------------------
UPDATE 11:50 - Şeful Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a explicat că evenimentul se desfăşoară de 25 de ani şi din ce în ce mai mulţi oameni participă.
"De 25 de ani avem acest eveniment frumos organizat, cu echipe din Târgu Secuiesc, precum se vede şi acum vin mii şi mii de oameni. Suntem peste 10.000 de oameni aici şi vremea şi Dumnezeul ţine cu noi. Parada cu cai este o tradiţie de 1.000 de ani, pentru că legenda secuilor spune că noi ne-am născut pe cai. Dacă suntem conştienţi şi putem respecta mândria naţională atunci putem construi un viitor comun aici în România şi acesta este cel mai important lucru. Domnul vicepremier este o cunoştinţă de ani de zile, a fost şi anul trecut şi cred că o să vină şi anul viitor. Stăpâneşte calul şi evenimentul. Nu este nimic deosebit. Steagul naţiunii maghiare, steagul Ţinutului Secuiesc, steagul UE şi steagul României."
--------------------
Mobilizare fără precedent în România de ziua maghiarilor de pretutindeni. Ungurii au anunţat ample manifestaţii în Transilvania. În Cluj Napoca, Arad, Oradea sau Tîrgu Mureş vor avea loc ceremonii dar şi marşuri şi defilări, la care sunt asteptati în jur de 30.000 de maghiari.