Prevederi din proiectul Codului de procedura fiscala incalca grav confidentialitatea dintre avocati si clientii lor. In proiectul Codului de procedura fiscala exista doua articole care se bat cap in cap: articolul 62 impune avocatilor obligatia de a raporta operatiunile de peste 5000 euro sau echivalentul acestei sume, despre care au luat cunostinta in desfasurarea activitatii lor, inclusiv pe cele care sub acest plafon valoric care sunt prea multe si "par a avea legatura intre ele", in timp ce articolul 67 recunoaste dreptul avocatului de a refuza furnizarea de informatii catre organul fiscal cu privire la datele de care a luat cunostinta in exercitarea activitatii sale profesionale.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, reprezentata de presedintele av. Gheorghe Florea a transmis Parlamentului Romaniei, in 02.04.2015, un apel prin care solicita amendarea proiectului Codului de procedura fiscala, "in sensul eliminarii dispozitilor relative la obligatia avocatilor de a informa zilnic ANAF cu privire la operatiunile in lei si valuta, despre care au luat cunostinta cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro".
Apelul Corpului de avocati vizeaza atat protectia profesiei cat si protectia pe baza de lege a cetateanului si a entitatilor care apeleaza la avocat.
UNBR arata ca intregul corp de avocati solicita eliminarea acestor prevederi intrucat ele "incalca grav secretul profesional deoarece obligatia de raportare catre ANAF a operatiunilor care depasesc un anumit plafon valoric transforma avocatii in agenti administrativi si stirbeste grav independenta profesionala a avocatului".
UNBR transmite parlamentarilor avocati si juristi ca aceasta prevedere din proiectul Codului de procedura fiscala este inacceptabila si este de natura sa genereze abuzuri, inclusiv sub forma unor presiuni ce afecteaza grav crezul profesional al avocatului si confidentialitatea informatiilor de care acesta a luat cunostinta.
Potrivit art. 62 din proiect:
„(1) Entitățile prevăzute la art. 10 lit. b) -k) din Legea nr. 656/2002, republicată, cu modificările ulterioare, precum și cele care realizează transferuri electronice de numerar, sunt obligate să transmită organului fiscal central, zilnic, operațiunile în lei sau în valută despre care au luat cunoștință cu ocazia desfășurării activității, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacția se realizează prin una sau mai multe operațiuni ce par a avea o legătură între ele. Prin operațiuni ce par a avea o legătură între ele se înțelege operațiunile aferente unei singure tranzacții decurgând dintr-un singur contract sau înțelegere de orice natură între aceleași părți a căror valoare este fragmentată în tranșe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiași zile.
(2) Conținutul informațiilor, standardul de transmitere, tipurile de informații în legătură cu operațiunile și soldurile aferente conturilor bancare, precum și procedura de transmitere a informațiilor prevăzute la art. 61 și în prezentul articol se aprobă prin ordin al președinteluiAgenției Naționale de Administrare Fiscală".
UNBR subliniaza in apelul transmis Parlamentului ca aceste dispozitii "excedeaza chiar si sfera informatiilor pe care avocatii sunt obligati sa le raporteze Oficiuliu National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.