Şi nu este tot. Meteorologii ar putea emite cod roşu de caniculă pentru ziua de mâine, când temperaturile ar putea depăşi 40 de grade în mai multe judeţe din ţară.
În aceste condiţii, autorităţile se pregătesc să ia toate măsurile necesare, pentru a preîntâmpina efectele caniculei asupra populaţiei.
Autorităţile cer de asemenea măsuri speciale pentru cei care lucrează în aer liber în perioada de caniculă. Patronii sunt obligaţi să le ofere angajaţilor 2 litri de apă , să le reducă orele de muncă şi să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri ferite de căldură. Cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.
Recomandările medicilor:
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
În perioadele de caniculă, este recomandat consumul zinic a minimum doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Se recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, precum pepene galben sau roşu, prune, castraveţi şi roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
Trebuie evitat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), care favorizează deshidratarea, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Persoanele care merg prin soare la orele amiezii să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Citeşte şi:
Canicula face ravagii în Europa. Ar putea fi CEA MAI FIERBINTE VARĂ din ultimii 30 de ani