Antena 3 CNN Actualitate Un fermier din Brăila creşte capre de Angora. A reuşit să pună pe picioare unica linie de prelucrare în ţară

Un fermier din Brăila creşte capre de Angora. A reuşit să pună pe picioare unica linie de prelucrare în ţară

1 minut de citit Publicat la 23:09 27 Mai 2012 Modificat la 23:09 27 Mai 2012
Un fermier din Brăila creşte capre de Angora. A reuşit să pună pe picioare unica linie de prelucrare în ţară
Foto: mohairandmore.com
Capre cu pedigree de Angora. Sunt crescute chiar la Brăila de un fermier pasionat. Omul are peste 200 de exemplare cu o blană care, în orice ţară, l-ar putea umple de bani. Însă, ca de obicei, la noi se împiedică de o problemă. Lâna atât de căutată pentru cele mai bune ţesături nu poate fi prelucrată aici.

O lână care ar putea să-i aducă lui Aurel Constantin venituri de milioane de lei. Caprele de Angora sunt vestite pentru lâna şi puful lor care, prelucrate, sunt folosite în realizarea celor mai fine ţesături. Este şi motivul pentru care brăileanul a vrut să aibă, cu orice preţ, în ferma sa, câteva exemplare. Primele capre de Angora le-a văzut în curtea unui institut de cercetare.

A obţinut cinci exemplare şi a decis să-şi extindă ferma. Pentru asta, a adus un ţap de Angora tocmai din Franţa. Şi a reuşit, în doar câţiva ani, să ajungă la peste 200 de exemplare. Are însă un alt ţel: să aibă în fermă peste 3.000 de capre de Angora.

Ideea unei linii de prelucrare a lânii i-a venit după ce a aflat că la noi în ţară acest lucru nu este posibil. Iar prelucrarea în altă ţară costă destul de mult: între 17 şi 150 de euro pe kg.

Fiecare animal oferă cam 3 - 4 kilograme de puf pe an. Şi întreţinerea lor este costisitoare. Cam 3.000 de lei pentru fiecare capră. Dar şi profitul va fi unul pe măsură, după ce brăileanul va începe prelucarea lânii.


×
Etichete: Brăila fermier
TOP articole
x close