Băsescu atacă trusturile media. "Sunt un pericol pentru securitate"
"Nu-i uşor să ţii justiţia ferită de influenţă politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să influenţeze justiţia (...). România nu are nici o şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii să fie mulţumiţi, dacă justiţia nu va fi neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia ţării, iar fiecare magistrat să fie convins că el este independent. Nu am întâlnit încă situaţii în care un magistrat, fie judecător sau procuror, care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe. În schimb, am văzut situaţii de magistraţi care fără să le ceară nimeni au fost predispuşi să aplece urechea la influenţa politică. Asta ţine de fiecare magistrat. (...) Dacă nu este independent, este numai datorită voinţei lui", a mai spus Traian Băsescu.
Ce i-a spus Mona Pivniceru lui Traian Băsescu la şedinţa CSM
"Astăzi, judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi numai dacă nu vor ei. Ei nu pot să vrea din motive de corupţie sau structurale. Cei cu motive structurale ar trebui aduşi pe drumul că sunt independenţi din punct de vedere politic", a precizat preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu a mai susţinut că nimeni nu va negocia independenţa justiţiei "de dragul păcii politice". "Mai bine război decât justiţie neindependentă" a spus liderul României.
La şedinţa CSM, care a fost prezidată de şeful statului, au fost prezenţi membrii Consiliului, prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, informează Mediafax.
Procurorul Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi judecătorul Mircea Aron şi-au depus candidaturile pentru şefia CSM.
Până acum, CSM a fost condus de judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, ca vicepreşedinte.
Potrivit unor surse din magistratură, anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.