Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, luni, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură", informează
Mediafax.
Hotărârea a fost luată în şedinţa de luni a Colegiului director al CNCD, cu şase voturi "pentru" şi două "împotrivă".
CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradţtional, trăiesc din ce fură" reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.
"Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", se arată într-un comunicat al consiliului.
Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".
Preşedintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a explicat, într-o intervenţie telefonică la "Se întâmplă în România", că, iniţial, CNCD soluţionase această cauză prin admiterea excepţiei de necompetenţă teritorială având în vedere faptul că afirmaţiile au fost făcute în Slovenia, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat această hotărâre, în decembrie 2013, obligând CNCD să se pronunţe pe fond.
"Noi am soluţionat această petiţie în 2011 şi am mers cu soluţie de necompetenţă teritorială, în sensul în care declaraţiile au fost făcute în Slovenia, în cadrul unei conferinţe de presă care nu a fost transmisă în direct la TV sau radio. Noi am apreciat la acel moment că nu ar intra în competenţa noastră teritorială, din moment ce au fost făcute într-un alt stat", a afirmat Csaba Asztalos.