Antena 3 CNN Actualitate Toni Greblă, URMĂRIT PENAL. DNA: Judecătorul CCR este anchetat pentru mai multe fapte, printre care şi trafic de influenţă

Toni Greblă, URMĂRIT PENAL. DNA: Judecătorul CCR este anchetat pentru mai multe fapte, printre care şi trafic de influenţă

4 minute de citit Publicat la 11:07 22 Ian 2015 Modificat la 11:07 22 Ian 2015
tr.jpg
Foto: Agerpres
UPDATE 11.00 - Procurorii DNA au dispus, joi, efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, judecător CCR, fost senator, pentru mai multe fapte, printre care şi trafic de influenţă, se arată într-un comunicat al procurorilor anticorupţie.

'Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupție — Secția de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)'', precizează DNA într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 — 2015, Toni Greblă a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, suma de 1.200 de lei, echivalentul unor obiecte vestimentare, folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat înregistrat pe numele unui om de afaceri, şi, de asemenea, în perioada 2010 — 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro. De asemenea, adaugă sursa citată, Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

Procurorii arată că, împreună cu alte persoane, Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România — Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

''În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 — 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr.86/2006 — Codul Vamal'', se mai arată în comunicatul citat.

DNA precizează că lui Toni Greblă i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Judecătorul Curţii Constituţionale (CC) Toni Greblă a fost adus la DNA, joi, în jurul orei 9.00, pentru a fi audiat într-un dosar în care există suspiciuni că ar fi săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă.

Greblă le-a spus jurnaliştilor, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu ştie pentru ce a fost adus, însă a precizat că va fi audiat în calitate de martor. "Nu am nicio afacere privată. Nu ştiu de ce am fost adus", a declarat Toni Greblă la sosirea la DNA.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcina servicii şi asigurări pentru maşină în valoare de 56 de mii de euro, folosirea gratuită a unui telefon, factura fiind de 1200 de lei, două rochii de damă în valoare de 1200 de lei şi, în octombrie 2012, în timpul campaniei, ar fi primit mai multe materiale electorale.

Ulterior, la ieşirea din sediul instituţiei, Greblă a precizat că nu a luat niciodată bani pentru activităţile desfăşurate, precum şi faptul că audierea de astăzi nu are legătură cu activitatea sa la Curtea Constituţională.

"Mi-au fost aduse la cunoştinţă nişte activităţi pe care le-ar fi desfăşurat cunoştinţe de-ale mele, rude. Nu pot să vă spun foarte multe din dosar. Eu nu am luat niciodată bani pentru activităţile pe care le-am desfăşurat. Prezenţa mea la DNA nu are nici o legătură cu activitatea de la Curtea Constituţională", a declarat Toni Greblă, la ieşirea din sediul DNA.

Judecătorul Curţii Constituţionale a arătat că mai împrumuta o maşină de la finul său Ion Bîrcină, dar "era în familie".
   
Întrebat dacă a primit rochii pentru soţia sa, precum şi alte foloase necuvenite, pentru traficarea influenţei, aşa cum susţin procurorii, Toni Greblă a spus că nu a primit nimic şi că el nu a făcut afaceri.
   
Întrebat dacă deţine ferma de struţi din Gorj la care fac referire anchetatorii, Toni Greblă a spus că este "o gospodărie ţărănească", în care sunt şi şapte struţi, dar nu este a sa. Toni Greblă a mai spus că nu încasează niciun ban de la această crescătorie, precizând: "De la şapte struţi, te costă mai mult întreţinerea decât venitul, astfel că ce venit să-ţi dea şapte struţi?".



Senatorul PSD Toni Greblă a fost numit judecător la Curtea Constituţională în decembrie 2013. Greblă a înlocuit-o la CC pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Citeşte şi:

Percheziţii la ferma de struţi din Teleşti a judecătorului Toni Greblă

Surse judiciare: Greblă ar fi exercitat neîntrerupt, direct şi prin interpuşi, activităţi comercialea de judecător

Preşedintele CCR, în cazul lui Toni Greblă: Dacă ar fi pus sub acuzare ar trebui să se suspende din activitatea de judecător

"Am bani de nu am ce face cu ei. Finul lui Toni Greblă, suspectat de cumpărare de influenţă.



×
Etichete: Toni Grebla
x close