Din numărul total de 463 de parlamentari, au fost prezenţi 242 la şedinţa de marţi, iar 239 s-au exprimat prin vot.
Update 14.30 - Votul în plenul Parlamentului s-a încheiat. Comisia se retrage pentru a număra voturile.
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care urmează să fie validat Teodor Meleşcanu pentru funcţia de director al SIE a început marţi după-amiază, ea fiind condusă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
Primii care votează sunt deputaţii.
Votul parlamentarilor este unul secret, cu bile. Senatorul va lua cuvântul apoi şi va spune de ce a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu, de a fi şef al SIE. Sunt prezenţi 237 de parlamentari din totalul de 463, fiind abenţi 226 de parlamentari, potrivit Agerpres. Blaga a spus că, în aceste condiţii, cvorumul legal de 232 de parlamentari este întrunit.
În urma votului, pentru ca Meleşcanu să poată fi numit director la Serviciul de Informaţii Externe, este nevoie ca el să obţină jumătate plus unu din voturile celor prezenţi.
Dacă va obţine numărul de voturi necesare, Meleşcanu va depune apoi, la Parlament, jurământul de învestire în funcţie.
Opoziţia boicoteză lucrările, aşa cum a anunţat anterior.
Membrii comisiilor parlamentare de apărare şi pentru controlul activităţii SIE prezenţi la audierea candidatului la şefia SIE au recomandat marţi plenului, cu vot unanim, numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.
Luni, senatorul a fost propus de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de director al SIE.
"Am acceptat această propunere considerând că ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de preşedintele Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor de informaţii persoane care fac parte din opoziţia parlamentară, şi nu din majoritate şi că renunţarea la această practică, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evoluţiei pe viitor a sistemului politic românesc", a declarat Meleşcanu, menţionând că, începând de luni, s-a autosuspendat pe o durată nedeterminată din calitatea de membru al PNL.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat luni, că va cere excluderea din partid a lui Teodor Meleşcanu, adăugând că nominalizarea la şefia SIE este "o afacere" între Traian Băsescu şi Meleşcanu.
Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat luni, că parlamentarii USL nu vor participa la audierea senatorului Teodor Meleşcanu pentru ocuparea funcţie de director al Serviciului de Informaţii Externe.
Citeşte şi Meleşcanu: Nu am fost angajat al serviicilor de securitate sau informator.
Candidatul pentru şefia SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, după audierea sa de către comisiile parlamentare de specialitate, că una dintre priorităţile serviciului sub mandatul său va fi atragerea de fonduri financiare pentru România.