Antena 3 CNN Actualitate Tănăsescu avertizează: Riscul cel mai mare al unei TVA de 9% este o scădere dramatică a veniturilor la buget

Tănăsescu avertizează: Riscul cel mai mare al unei TVA de 9% este o scădere dramatică a veniturilor la buget

S.T.
1 minut de citit Publicat la 18:57 31 Iul 2012 Modificat la 18:57 31 Iul 2012
Tănăsescu avertizează: Riscul cel mai mare al unei TVA de 9% este o scădere dramatică a veniturilor la buget
Foto: Agerpres
Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, care va prelua de la 1 august funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, a declarat, marţi, la RFI că riscul cel mai mare al introducerii unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 9% pentru alimentele de bază este "o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate".

Tănăsescu a avertizat că introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 9% pentru alimentele de bază ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu şi a preţurilor.

"Teoretic, impactul (unei TVA de 9% la alimentele de bază-n.r.) ar trebui să conducă la o scădere a preţului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeţi, nu întotdeauna teoria este egală cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucrează în acest domeniu şi cum vor folosi acest lucru", a spus Tănăsescu, citat de Agerpres.

"Riscul cel mai mare este o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate. În acelaşi timp, există şi efectul pozitiv, în sensul că s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strânge mai mulţi bani la buget. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim foarte atenţi că aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie să aibă o implementare foarte bună a modului în care se face controlul asupra felului în care se aplică acest lucru. Ar fi neplăcut să aplici o asemenea metodă, să vezi că preţurile nu scad, că evaziunea continuă şi, de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget. Este un scenariu care s-a întâmplat în foarte multe alte ţări, în cazul în care controlul nu este foarte bine concentrat pe acest lucru", a mai spus Tănăsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, la Ministerul Agriculturii, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

"Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului. Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013", a afirmat Victor Ponta, la o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

×
x close