UPDATE 16:32 - Un număr de 21.011 de vasluieni nu ar fi avut drept de vot la referendum, potrivit situaţiilor întocmite de autorităţile locale din judeţul Vaslui şi transmise către Instituţia Prefectului, scrie Agerpres.
În urma centralizării datelor referitoare la persoanele aflate pe listele permanente la referendumul de pe 29 iulie, s-a constat că 359 dintre acestea figurau pe liste deşi sunt decedate. Alte 135 de persoane şi-au pierdut dreptul de a vota, 12.872 de persoane au actul de identitate expirat, 6.911 persoane au fost identificate la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere din imobil, 567 de persoane au reşedinţa sau domiciliul în străinătate, iar 136 persoane şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, se arată într-un comunicat remis luni de Instituţia Prefectului Vaslui.
Totodată, pe listele electorale permanente din judeţul Vaslui figurează 14 persoane care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliu în străinătate, două persoane care au pierdut cetăţenia română şi 15 persoane care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ sau pe care administrativă.
UPDATE 16:30 - Peste 16.100 de alegători cu acte de identitate expirate, cu dreptul de vota suspendat sau decedaţi au fost descoperite în urma verificării listelor electorale din judeţul Prahova, liste care au fost verificate în 100 dintre cele 104 localităţi ale judeţului
UPDATE 16:15 - Peste 13.500 de persoane din judeţul Suceava care se regăsesc în listele electorale permanente au actele de identitate expirate, iar alte 3.667 de persoane sunt decedate, şi-au pierdut dreptul de vot, şi-au schimbat numele sau au domiciliul în străinătate.
Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, citat de Mediafax, în urma centralizării finale a datelor privind analizarea listelelor electorale permanente din cele 114 localităţi sucevene au fost identificate contradicţii în cazul a 3.667 de persoane.
Astfel, 352 de persoane sunt decedate, 41 şi-au pierdut dreptul de vot, 23 au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deţinerea unui paşaport, 81 şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, 20 se află la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului, 47 şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă, iar 1.360 de persoane au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.
UPDATE 15:49 - Pe listele din judeţul Mureş au fost evidenţiate 567 de persoane decedate, o persoană care şi-a pierdut dreptul de a vota, precum şi 64 de persoane care au obţinut statut de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, 20.159 ale căror acte de identitate au expirat, nu a fost reînnoite şi persoane fără acte de identitate.
Totodată, s-a stabilit că 747 de cetăţeni şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiaţi din lista localităţii rezidenţei anterioare, 9.300 de persoane "se identifică la un domiciliu într-un număr care nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului, pentru 1.035 de numere administrative", iar 662 de persoane au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.
Peste 500.000 de romani ar fi avut buletinul expirat şi peste 60.000 ar fi fost deja morţi. Mai mult de 2,5 milioane dintre românii de pe listele electorale ar avea reşedinţa în străinătate.
Premierul Victor Ponta spune că va face publice aceste cifre, dar numai după ce le va trimite Curţii Constituţionale. Documentul se redactează deja la Palatul Victoria.