Antena 3 CNN Actualitate Studiu: 21% dintre români resping ideea de a locui vreodată cu o persoană cu dizabilităţi intelectuale

Studiu: 21% dintre români resping ideea de a locui vreodată cu o persoană cu dizabilităţi intelectuale

1 minut de citit Publicat la 23:48 27 Aug 2012 Modificat la 23:48 27 Aug 2012
Studiu: 21% dintre români resping ideea de a locui vreodată cu o persoană cu dizabilităţi intelectuale
Foto: thejournal.ie
Peste 20% dintre români resping categoric ideea de a locui vreodată cu o persoană cu dizabilităţi intelectuale, arată concluziile celui mai recent sondaj naţional anual pe această temă. Potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP), care a realizat studiul, 14% dintre români nu ar lucra vreodată cu cineva din această categorie.
   
Totodată, peste jumătate dintre români (51%) declară că nu cunosc nicio persoană cu dizabilităţi intelectuale, 21% spun că au cunoştinţe, iar 5% - rude.
   
IPP consideră că uşoara ameliorare a situaţiei răspunsurilor prin comparaţie cu anul trecut poate fi legată şi de numărul în creştere de proiecte din fonduri structurale care au avut o componentă importantă de campanii publice, ceea ce a expus publicul larg din România la minime informaţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în general - peste 60 milioane de euro fiind alocaţi pentru proiecte destinate acestei categorii de persoane în ultimii trei ani.
   
În opinia IPP, sondajul evidenţiază nevoia informării publicului din România despre condiţiile reale de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, doar 5% dintre respondenţi considerând gravă situaţia acestor persoane faţă de alte categorii vulnerabile - persoanele care suferă de boli psihice (37%), persoanele seropozitive sau cele cu dizabilitate fizică (18%), dependenţii de droguri (17%).
   
Sondajul a fost realizat de IPP prin IPP Data Research, pe un eşantion reprezentativ de 1.040 de persoane în vârstă de 18 şi peste, în perioada 25 iunie - 6 iulie 2012, cu sprijinul financiar al Open Society Institute - Mental Health Initiative.
   
IPP menţionează că sondajul se referă exclusiv la categoria persoanelor cu dizabilităţi intelectuale deoarece acestea reprezintă un grup vulnerabil multiplu discriminat în România.


×
x close