Fumătorii care vor să scape de acest viciu nu mai primesc gratuit medicamentele anti-fumat. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, care a alocat anul acesta pentru programul Stop fumat doar 200.000 de lei, scrie
gândul.info.
Fumătorii asigură anual la bugetul de stat un 1,5 miliarde de lei, însă nu beneficiază de niciun ban atunci când vor să renunţe la acest viciu.
"Nu mai putem da gratuit medicamentele anti-fumat încă din luna aprilie. Anul acesta Ministerul Sănătăţii ne-a alocat doar 200.000 de lei, spre deosebire de 2.000.000 de lei, cât a fost bugetul anul trecut. Din aceşti bani nu putem plăti decât personalul implicat în acest program", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, medic coordonator la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".
Ministrul Sănătăţii nu crede că este normal ca un fumător, care a cotizat la buget din cauza viciului său, să primească sprijin din partea statului atunci când vrea să renunţe la dependenţa de tutun.
"A cotizat obligându-ne să îi dăm medicamente? Nu cred că este moral pusă problema aşa. Nu cred că este corect. Din taxa pe viciu noi am încercat să acoperim anul ăsta o parte din puţinele investiţii pe care ar trebui să le facem. Pentru că bani de la buget pentru investiţii s-au dat anul acesta aproape deloc, am încercat să acoperim cu banii din taxa de viciu bucăţica asta. Şi tot de aici am încercat să facem şi imunizările. De asemenea, sperăm ca o parte din vaccinul antigripal să îl luăm de la Cantacuzino, mai ieftin", a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, iar numărul deceselor este în creştere, arată statisticile Societăţii Române de Pneumologie.