Situaţia de urgenţă a fost constatată după videoconferinţa pe care premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut-o cu prefecţii.
"După cinci zile de insistenţe extraordinare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a constatat situaţia de urgenţă din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem în situaţie de urgenţă. Este suficientă pentru ca, în baza Ordonanţei 34, să contractăm toate resursele financiare, materiale şi logistice pentru a readuce la normalitate viaţa cetăţenilor din Vrancea", a afirmat Marian Oprişan.
Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţinea că mai sunt izolate doar nouă localităţi.
Potrivit legii, la nivel judeţean, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă declară, cu acordul ministrului Administraţiei şi Internelor, starea de alertă la nivel judeţean sau în mai multe localităţi ale judeţului şi propun instituirea stării de urgenţă. Comitetele locale, la rândul lor, declară starea de alertă cu acordul prefectului, pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării sau în anumite zone se instituie prin decret prezidenţial, contrasemnat de către prim-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, pentru o perioadă de cel mult 30 de zile.
În termen de cel mult cinci zile de la instituirea stării de urgenţă, preşedintele solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate. În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea. Starea de urgenţă poate fi prelungită de către şeful statului, cu acordul Parlamentului.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a luat act vineri, în unanimitate, de situaţia de urgenţă din Vrancea, informează Agerpres.
Acest act administrativ va permite autorităţilor locale şi judeţene să contracteze toate utilajele de care au nevoie, pentru a deszăpezirea drumurilor judeţene şi comunale.
Vineri seară, prefectul Sorin Hornea a arătat, la o videoconferinţă, că în judeţul Vrancea sunt izolate trei comune care însumează aproape 50 de sate, în care trăiesc 23.000 de vrânceni.
Prefectul a mai spus că în localităţile izolate se vor distribui apă şi alte alimente cu elicopterul, prioritară fiind comuna Băleşti unde situaţia este gravă.
De asemenea, vor fi distribuite şi ajutoare venite din judeţele Timiş şi Maramureş, respectiv carne şi brichete pentru foc.
"Îl felicit pe prim-ministrul Ungureanu că a tranşat problema în videoconferinţă şi a făcut posibil să se aprobe în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea situaţia de urgenţă", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, cel care a solicitat instituirea acestei situaţii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat, luni, că vrea să solicite decretarea stării de urgenţă în judeţul Vrancea, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile.