Ambasadorul român la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit în funcţia de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, a anunţat jurnalistul Radu Tudor în ediţia de miercuri seară a emisiunii "La ordinea zilei", citând un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
"În acest moment, se încheie odiseea aceea cu Traian Băsescu secretar general al NATO. În seara aceasta, ambasadorul României la NATO a fost numit în funcţia de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente. Este cea mai înaltă poziţie pe care a ocupat-o un român vreodată în această importantă organizaţie de securitate", a anunţat realizatorul emisiunii "Punctul de întâlnire".
"Odată cu numirea lui Sorin Ducaru, România o să aibă, evident, un alt ambasador la NATO, dar discuţia privind candiatura unui român la funcţia de secretar general al NATO se încheie astăzi", a conchis Radu Tudor.
"Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfacţie anunţul făcut de către Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a informat Consiliul Nord-Atlantic, în cursul zilei de 22 mai 2013, în legătură cu decizia sa de desemnare a lui Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, în funcţia de Asistent al Secretarului General NATO (ASG) pentru riscuri de securitate emergente, în baza rezultatelor concursului organizat la începutul lunii mai 2013", se arată în comunicatul MAE.
Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe, precizează Ministerul. "Experienţa sa include activitatea în cadrul Direcţiei de analiză politică, în funcţiile de consilier al ministrului şi purtător de cuvânt al MAE, director al Direcţiei NATO din cadrul ministerului. A deţinut funcţiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum şi în calitate de Reprezentant permanent al României la NATO, deţinând în ultimele 17 luni şi poziţia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic. Funcţia de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente vizează conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente şi urmează să fie preluată în luna octombrie 2013", se mai arată în comunicatul MAE.
Conducerea Secretariatului General NATO include, alături de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia şi şapte şefi de divizii cu rang de ASG/Secretar general adjunct. Având în vedere că numărul poziţiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decât numărul ţărilor membre, ocuparea funcţiilor de şefi de divizie se realizează pe baza unui concurs de competenţe deschis candidaţilor din rândul ţărilor membre.