Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Şase milioane de euro, prejudiciu în dosarul primarului George Scripcaru

Sinteza zilei. Şase milioane de euro, prejudiciu în dosarul primarului George Scripcaru

agerpres_7722450.jpg
de S.T.    |    29 Iun 2015   •   21:51
Edilul Braşovului, George Scripcaru a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost adus cu mascaţi la sediul direcţiei din Braşov.

George Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar care vizează fapte comise în perioada 2010-2015, a arătat Mihai Gâdea, luni seară, la Antena 3.

Implicaţi în dosar sunt şi directori din primărie şi de la CET Braşov. 

Procurorii au descoperit că în perioada 2010-2011, la intervenţia primarului George Scripcaru, Centrala Electrică de Termoficare din Braşov şi-a pus gratuit la dispoziţia unei firme private resursele şi a încheiat contracte pe 15 ani în care se angaja să cumpere electricitate de la această firmă favorizată de Scripcaru. Acesta a intervenit inclusiv pentru a-şi convinge subordonaţii de la regia de termoficare să cumpere energie termică peste necesarul populaţiei. Directorii CET-ului au acceptat ca firma privată să fie racordată gratuit la reţeaua electrică şi i-au cedat un sfert din cota de energie pe care avea voie centrala să o producă, potrivit legii. Acea energie urma apoi să fie cumpărată de CET.

Practic s-a ajuns ca CET Braşov să cumpere energie termică de la producător privat care foloseşte bunurile sale în mod gratuit, spun procurorii DNA.

A doua societate de stat devalizată a fost creată special pentru a favoriza şi intermedia afacerile aceiaşi firme private. Director a fost pusă o persoană apropiată primarului Scripcaru, fostă directoare economică al CET-ului. A fost înfiinţată astfel compania TETKRON, care a preluat serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în Braşov. Dar întrucât NU dispunea de fonduri şi nici de o reţea de distribuţie, i-au fost vândute, mult subevaluat, utilaje de la CET. Un control al Curţii de Conturi a stabilit că bunurile au fost vândute cu peste 1 milion 200 de mii de lei, mai puţin decât valorau. Anchetatorii spun că este evidentă intenţia de devalizare a societăţii, pentru că ulterior aceleaşi utilaje au fost închiriate înapoi CET-ului, cu motivarea că noua firmă nu deţine licenţe de utilizare, nu are personal calificat  şi nici contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA.       

Prejudiciul cauzat este în sumă de 1.314.825 lei , reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea publică cumpărate şi vândute în mod nejustificat, reprezentând: terenul pe care se afla staţia de producere a energiei, clădirea şi mijloacele fixe aferente.

Tetkron a înregistrat pierderi pentru că în urma înţelegerii frauduloase dintre George Scripcaru şi complicii săi din firmă a achiziţionat întreaga cantitate de agent termic produsă de această societate-căpuşă. Scopul era ca societatea favorizată de Scripcaru să poată produce şi vinde cât mai multă energie electrică. S-a ajuns astfel la facturarea şi subvenţionarea unor cantităţi de energie care a fost plimbată pe reţea sau pur şi simplu evacuată din reţea. Urmare a acestor acţiuni abuzive s-a cauzat un prejudiciul de aproape 26 de milioane de lei, au mai precizat procurorii.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea"

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close