Sinistraţii din judeţul Brăila au făcut ravagii în tabăra Lacu Sărat. Aceştia au distrus locurile unde au fost cazaţi şi au băgat pe foc chiar şi băncile din staţiune, folosindu-le drept combustibil pentru grătare, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Tineret (DJT), Sorin Constantin, citat de Agerpres.
Tabăra din staţiunea Lacu Sărat, locul unde au fost cazaţi sinistraţii, arată ?ca şi când ar fi trecut teroriştii pe acolo?. Potrivit lui Sorin Constantin, vor mai trece câteva luni până când tabăra va fi igienizată şi deparazitată.
Îşi făceau nevoile direct la duşuri
?Au făcut dezastru, au vandalizat tot. Au pus băncuţele pe foc şi au făcut grătare cu carnea pe care au primit-o ca ajutoare. Au stricat toate bateriile de la cele 12 duşuri, ca să nu mai spun că şi-au făcut nevoile direct în duşuri, nu la WC. Nu am făcut încă o evaluare a pagubelor, dar la aceste cheltuieli se vor adăuga şi cele pentru deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, aşa am făcut şi în 2006. Când au stat aici în 2006, două luni de zile după ce au plecat nu am putut să fac nimic, pentru că au rămas păduchi în urma lor', a declarat şeful DJT.
Se pare că sinistraţii nu au fost mulţumiţi nici de ajutoarele primite, aruncându-le şi ?luându-i la rost? pe cei care le-au trimis. ?Aruncau cu conservele primite ca ajutoare şi spuneau: ce asta e mâncare? Cearşafurile şi pernele le-au aruncat în curte. Păturile din lână primite de la Crucea Roşie au spus că îi înţeapă şi le-au pus pe jos în loc de covoare, ca să calce pe ele"
Nemulţumiţi de ajutoare: "Nu ne aduceţi şi ness la Pepsi?"
"După ce au primit haine ca ajutoare, le-au îmbrăcat şi când s-au murdărit le-au aruncat la gunoi, deşi aveau lighene şi detergent de la Crucea Roşie. Le-a adus cineva Pepsi şi au strigat după el să le aducă şi ness. Au cerut cuptoare cu microunde, că ei aşa aveau acasă?, a adăugat Constantin.
Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila, a recunoscut că aceasta nu a fost cea mai fericită soluţie pentru rezolvarea cazării celor 100 de persoane, în mare parte de etnie romă, mai ales că în urmă cu patru ani sinistraţii au făcut acelaşi gen de probleme.
?Nu am avut altă soluţie. Am sperat până în ultima clipă să nu fie nevoie să îi mutăm, dar am fost nevoiţi să o facem. Cei mai mulţi, care locuiesc la etaje, au fost aduşi la casele lor. A rămas acum să rezolvăm problema igienizării în apartamentele de la parter. Înţeleg că şi aici avem parte de nemulţumiri, pentru că noi vrem să punem pe jos gresie, ca să nu mai avem probleme cu apa, iar ei vor să le punem parchet?, a declarat Simionescu.
Pompierii care au curăţat casele sinistraţilor: Ţi se întorcea stomacul pe dos
Angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au avut ca misiune scoaterea mâlului din locuinţele sinistraţilor, au fost şi ei stupefiaţi de comportamentul sinistraţilor şi de mizeria din locuinţele acestora. ?Făceam ca la armată: care e mai tare să intre. Ţi se întorcea stomacul pe dos ce era acolo. Nu mi-am închipuit niciodată că acolo pot locui nişte oameni?, a povestit unul dintre pompieri.
În prezent, mai există 41 de sinistraţi din cei 100 aduşi iniţial în tabăra Lacu Sărat. Aceştia sunt ţinuţi permanent sub observaţie, pentru a nu mai apărea şi alte distrugeri.
Antena3.ro