Însă trebuie ştiut că jandarmii nu au dreptul discreţionar de a lovi pe cine vor, cât timp vor şi cu intensitatea sau brutalitatea pe care o vor şi că imobilizarea persoanei nu presupune lovirea acesteia ori supunerea la rele tratamente, informează Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.
Potrivit legii jandarmeriei, folosirea forţei nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente ori acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat.
Situaţia manifestaţiilor începute în 13 ianuarie este cu atât mai gravă cu cât, în mai multe imagini difuzate de televiziuni, au existat cazuri cu persoane căzute la pământ lovite cu picioarele, pumnii sau bastoanele de către jandarmi. Lovirea unei persoane de către jandarmi constituie infracţiune, mai avertizează APADOR.
Ce aveţi de făcut dacă sunteţi bătuţi pe nedrept de jandarmi:
Pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovati de violenţe împotriva manifestanţilor este necesar ca victimele agresiunilor să se prezinte la un serviciu de medicină-legală sau la Institutul de Medicină Legală şi să obţină certificatul medico-legal.
În plus, persoana abuzată trebuie să aducă, în măsura în care este posibil, probe audio-video sau martori care au asistat la incident şi să formuleze plângere penală, pe care să o depună sau să o trimită prin poştă parchetului din localitatea unde s-a întâmplat incidentul.
Ce trebuie să ştiţi:
- Jandarmii NU au dreptul să conducă administrativ la secţia de poliţie sau la unitatea de jandarmi persoane despre care nu pot dovedi că au săvârşit fapte contrare legii prin care au provocat dezordine/tulburări şi necesită imobilizare.
- Jandarmii NU au dreptul să încarce manifestanţii în dube şi să-i transporte la diferite secţii de poliţie, urmând ca abia acolo să facă trierea persoanelor care au fost sau care nu au fost violente, care au comis sau nu fapte contrare legii.
- Nu pot fi conduşi la secţii decât cei despre care jandarmeria are dovezi, în momentul ridicării, că se încadrează în condiţiile menţionate mai sus, prevăzute de lege, pentru conducere. În caz contrar, conducerea persoanei la secţia de poliţie/unitatea de jandarmi constituie infracţiunea de lipsire de libertate a persoanei în mod ilegal.
- Împiedicarea unei persoane de a se deplasa cu trenul sau alt mijloc de transport acolo unde doreşte, fără o justificare legală a acestei împiedicări, constituie tot infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.
Citiţi şi:
"Ce ţi s-a întâmplat?" "Un baston în gură atâta tot" "De la cine?" "Jandarmii!" Declaraţii ŞOCANTE ale celor ce au fost reţinuţi pe nedrept