Avocat, politician social-democrat, preşedinte al sensibilei Autorităţi Naţionale de Reglementare şi Monitorizare în Achiziţiile Publice (ANRMAP), brand care în România trebuie reconstruit, Lucian Dan Vlădescu a vorbit pentru “Provocările Ghimpelui” despre instituţia pe care o conduce, despre managementul în sectorul public, despre ascensiunea sa politică şi despre războiul politic în curs.
Într-un interviu acordat jurnaliştilor de la
Ghimpele, Vlădescu a declarat că intervenţiile punctuale şi "lipsite de respect" ale unor lideri europeni în România "nu fac bine nici măcar PDL-ului şi nici lui Băsescu", subliniind că "politica României ar trebui să se facă în România".
"Mie mi s-au părut complet exagerate (intervenţiile liderilor europeni în România - n.r), mi s-au părut lipsite de respect şi că nu fac bine nici măcar PDL-ului şi nici lui Băsescu (...). Eu cred că, independent de faptul că suntem o ţară membră a UE, politica României ar trebui să se facă în România. Ori, aici mie mi se pare că intervenţia reprezentanţilor PPE a fost exagerată şi disproporţionată cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, spre exemplu. Dacă în România USL ar fi făcut ceea ce s-a întâmplat în Ungaria sub comanda lui Viktor Orban şi dacă preşedintele Băsescu ar fi făcut în România ceea ce a făcut Viktor Orban în Ungaria, era un dezastru cu România pe plan extern", a declarat preşedintele ANRMAP.
Întrebat dacă consideră că va renaşte “dreapta” lui Traian Băsescu în noua coagulare de forţe gândită de la Cotroceni, Vlădescu s-a arătat rezervat în a da un verdict, adăugând că "PDL este măcinat de tensiuni interne grave, de profunzime, cum ar fi cea dintre Monica Macovei şi Elena Udrea, care sunt, de fapt, liderii reali ai partidului, aflaţi într-o eternă dispută ascunsă".
"
Lucrurile aduc puţin aminte de tensiunile din CDR 2000, acolo. Unii se supără pe “traseişti”, alţii vor fără “corupti”, ceilalţi se burzuluiesc la “compromişi”. În plus, chiar PDL este măcinat de tensiuni interne grave, de profunzime, cum ar fi cea dintre Monica Macovei şi Elena Udrea, care sunt, de fapt, liderii reali ai partidului, aflaţi într-o eternă dispută ascunsă. După o lungă perioadă de semi-dizgraţie, când Udrea a condus PDL prin intermediul banilor ministeriali, Macovei a revenit în forţă odată cu suspendarea, când relaţiile ei din justiţie şi Parlamentul European au fost salvatoare pentru Băsescu. Coroborat cu eşecul Elenei Udrea la Bucureşti, asta înseamnă, practic, că suntem la un pas de izgonirea acesteia din partid, lucru cerut, de altfel, explicit de Mihail Neamţu, un apropiat al Monicăi Macovei. Totuşi, chiar şi lipsită de sprijinul politic al lui Traian Băsescu, ca-n vremurile bune, Udrea rămâne o nucă tare în PDL şi sunt convins că îi va face mari probleme Monicăi Macovei, blocându-i echipa pe listele parlamentare", a precizat Dan Vlădescu, preşedintele ANRMAP.