Directorii SRI şi SIE, George Maior şi Teodor Meleşcanu, participă alături de alţi foşti şi actuali diplomaţi la conferinţa de la Ministerul de Externe dedicată aniversării a 10 ani de la încheierea parteneriatului strategic româno-ungar, însă nu au luat parte la discuţiile oficiale cu ministrul ungar de Externe, informează
Mediafax.
Potrivit reprezentanţilor MAE, Teodor Meleşcanu este invitat având în vedere calitatea sa de fost de ministru de Externe, iar George Maior pentru funcţia de secretar de stat în MApN, pe care o deţinea în 2002, la momentul semnării declaraţiei de parteneriat.
Printre cei care mai participă la conferinţa aniversară de la sediul MAE, unde susţin discursuri şeful diplomaţiei Titus Corlăţean şi omologul ungar, Janos Martonyi, se numără şi alţi trei foşti miniştri de Externe - Mircea Geoană, Adrian Severin şi Sergiu Celac -, precum şi liderul UDMR Gyorgy Frunda.
La conferinţa aniversară mai iau parte reprezentanţi ai unor ambasade străine de la Bucureşti - Bulgaria, R.Moldova, Turcia, Germania, Grecia, Polonia, Albania, Austria, Italia.
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, care face luni şi marţi o vizită oficială în România, a ajuns la sediul MAE român, unde a fost întâmpinat de către şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean.
Cei doi miniştri au în agenda vizitei convorbiri tete-a-tete, discuţii în plenul delegaţiilor, precum şi o conferinţă de aniversare a parteneriatului strategic dintre cele două ţări, însă nu vor susţine o declaraţie de presă comună.
Din delegaţia ministrului Martonyi face parte şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes. De asemenea, din delegaţia României care va avea consultări cu cea a Ungariei face parte şi secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.
Pe agenda de discuţii se află şi situaţia minorităţilor naţionale.
"Vor fi discutate modalităţile concrete de avansare a proiectelor bilaterale comune, inclusiv cele vizând protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din cele două state", preciza un comunicat de presă transmis de MAE.
Ministrul Martonyi va fi primit marţi şi de premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Vizita în România a ministrului ungar de Externe are loc într-o perioadă în care politicieni din ambele ţări au fost implicaţi, prin declaraţii, în ceea ce presa a numit "scandalul steagurilor secuieşti".
De asemenea, la sfârşitul săptămânii, pe 10 martie, este programată la Târgu Mureş o manifestaţie pro-autonomia Ţinutului Secuiesc.