Update 15.43 - Dosarul Alinei Bica a ajuns la ICCJ, dosar în care şefa DIICOT este acuzată de abuz în serviciu.
În următoarele ore, Alina Bica şi ceilalţi inculpaţi vor fi aduşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
În următoarele ore, Alina Bica şi ceilalţi inculpaţi vor fi aduşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
UPDATE: Laura Codruţa Kovesi a ieşit şi a declarat în faţa presei că CSM a dat aviz pentru arestarea preventivă a Aline Bica. "Beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie". Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat vineri arestarea preventivă a șefei DIICOT, Alina Bica, cercetată penal de DNA pentru abuz în serviciu.
UPDATE:Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, că faptele pentru care a fost reţinută Alina Bica sunt grave, însă nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT, el precizând că dacă aceasta nu demisionează, va solicita revocarea ei din funcţie.
Tiberiu Niţu a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că Alina Bica se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
Procurorul general a subliniat că Direcţia de Investigare a Infacţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este o structură extrem de importantă, este constituită din procurori oneşti, care ştiu să îşi facă treaba şi care este apreciată la nivel internaţional.
Întrebat cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Niţu a spus că, pentru început, conducerea Direcţiei va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.
Şefa DIICOT, Alina Bica se află în arestul Poliţiei Capitalei, iar astăzi procurorii DNA vor cere instanţei arestarea preventivă a acesteia, pentru abuz în serviciu. CSM nu doreşte însă ca Bica să rămână după gratii în următoarele 30 de zile, aşa că a dat aviz favorabil doar pentru arestul la domiciliu. Alina Bica fost audiată mai bine de 6 ore de procurorii anticorupţie, alături de omul de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al Elenei Udrea.
Procurorii Laurei Codruţa Kovesi au ridicat-o din stradă pe Alina Bica după ce au blocat-o în trafic. Au dus-o apoi la DNA, unde procurorii au decis s-o reţină 24 de ore. Şefa DIICOT este acuzată de abuz în serviciu.
Mai exact, în 2011 a făcut parte din comisia ANRP care a aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 150 de milioane de euro pentru un teren din Capitală care a fost supraevaluat cu 300%.
Conform procurorilor DNA, Alina Bica şi ceilalţi membri ai comisiei ştiau că preţul terenului este umflat în acte, aşa că au cerut explicaţii de la evaluator şi un scurt istoric al dosarului. Prin această despăgubire ilegală, statul a fost prejudiciat cu peste 62 de milioane de euro.
Alături de Bica, la DNA a fost adus şi Gheorghe Stelian, apropiat al Elenei Udrea şi partener de afaceri cu Alexandru Faur, cel care a preluat creditul de 3,3 milioane euro pe care fostul ministru al Turismului îl avea la bancă. Gheorghe Stelian este acelaşi care i-a vandut Elenei Udrea, cu 900.000 euro, terenul din strada Frederic Chopin din zona Floreasca, Bucuresti, preluand drepturile litigioase pentru acest teren de la mostenitoarea de drept, Irina Raicoviceanu, careia i-a dat doar 10.000 euro.
Neregulile în cazul acestei retrocedari au fost semnalate de premierul Victor Ponta încă din 2012.
Documentele suspecte au fost trimise atunci la Parchet şi la DNA, iar urmărirea penală a început doi ani mai târziu.