Antena 3 CNN Actualitate Iohannis: Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. E o zi tristă pentru democraţie

Iohannis: Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. E o zi tristă pentru democraţie

5 minute de citit Publicat la 18:00 09 Iun 2015 Modificat la 18:00 09 Iun 2015
nis.jpg
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la finalul şedinţei CSAT, despre votul din Parlament în cazul premierului Victor Ponta, că "este o zi tristă pentru democraţia din România", arătând că premierul ar fi putut să demisioneze şi să se fi pus la dispoziţia justiţiei, "dar a ales o variantă proastă", sacrificând "interesul României pentru interesul propriu".

Iohannis a anunţat, totodată, că a prezentat membrilor CSAT proiectul Strategiei Naţionale de Apărare, intitulat "O Românie puternică în Europa şi în lume", care va fi promovat în Parlament spre aprobare. 

Despre problema defrişărilor ilegale, Klaus Iohannis a afirmat că "ţine de securitatea naţională" şi a solicitat Guvernului "să ia masuri spre schimbarea actualului cadru legislativ, pentru a exista o legislaţie coerenta şi riguroasă care nu mai permită perpetuarea fenomenului".

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis:

Despre Strategia Naţională de Apărare a ţării
- primul punct de pe ordinea de zi a fost Strategia naţională de Aparare pe care am prezentat-o. Am intitulat-o "O Românie puternică în Europa şi în lume".  

- am gandit strategia ca un document integrator care ofera viziune si directie in materie de securitate nationala. Viziunea mea e o Romania puternica in Europa si in lume, care inseamna trei lucruri: o tara care isi apara cetatenii oriunde s-ar afla ei, simbolurile, bunurile si resursele nationale, care stie sa isi protejeze patrimoniul, care pune prioritate pe educatie si sanatate, un stat care contribuie la menţinerea securităţii colective alături de partenerii ei.
   
- toate acestea presupun continuitate in angajamente si predictibilitate in actiuni. Continuitatea şi predictibilitatea ne fac o ţară credibilă în lume

- membrii csat au decis promovarea strategiei către Parlamentul României pentru aprobarea acesteia în plen

- problema defrisărilor ilegale ţine de securitatea naţională. Guvernul României să ia masuri spre schimbarea actualului cadru legislativ, pentru a exista o legislatie coerenta si riguroasa care nu mai permita perpetuarea fenomenului. Consiliul a hotarat ca Ministerul Mediului să intreprinda masurile necesare spre identificarea terenurilor degradate ce pot face obiectul împăduririlor.

- CSAT a aprobat fortele armate ale Romaniei ce pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara Romaniei in 2016. Un alt punct a fost analiza si aprobarea planului cadru pentru continuarea restructurarii si modernizarii armatei, pentru dezvoltarea unei capacitati de reactie adecvate. Membrii CSAT au aprobat programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea armatei pana in 2027.

Despre votul în Camera Deputaţilor în cazul Ponta
-
Astăzi e o zi tristă pentru democraţia din România, pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democratice.

- sa distrugi instituţii si principii pentru a salva cariera unei persoane este un lucru inacceptabil in democraţie

- procurorii DNA îl acuză pe Ponta de fapte penale. Primul ministru se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici Dvs. nu putem stabili cine are dreptate. Singurii sunt judecătorii, dar pentru asta trebuie să ajungă în faţa instanţei.

- Ponta a avut trei variante de reacţie: Prima, cea mai bună si onorabila, ar fi fost demisia si sa se puna la dispozitia justitiei. A decis sa nu o faca. A doua varianta a fost sa isi convinga colegii sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si sa dovedeasca practic ca e nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si, cu siguranta, s-ar fi gasit modalitati de judecare cu mare celeritate pentru a lamuri foarte repede problema. Premierul nu a avut curaj sa faca acest lucru. A ales a treia varianta, cea mai proasta. Domnul Ponta s-a folosit de influenta pe care o are ca premier si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a executat ordinul.

- acum domnul Ponta nu mai poate să demonstreze că are dreptate. A ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus ca e o zi trista pentru democratia din Romania

- Ce sa inteleaga un cetatean simplu? Ca oricine e acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara. Ce sa inteleaga un simplu ales local, ca el poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu. Ce sa inteleaga un simplu parlamentar, ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara.



UPDATE 17.35 -
Şedinţa CSAT s-a încheiat în urmă cu câteva minute. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va face declaraţii de presă la ora 18.00.

Şedinţa CSAT a început marţi, la ora 15.00. La reuniune este prezent şi premierul Victor Ponta. Printre temele abordate în şedinţa CSAT se numără defrişările ilegale ale fondului forestier naţional. Alte subiecte vizează Strategia Naţională de Apărare a Ţării, "evoluţiile din Ucraina", "Republica Moldova în noua ecuaţie regională".

Conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la: Strategia Naţională de Apărare a ţării; activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2014 şi principalele obiective pentru anul 2015; forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2016; proiectul Planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2015; programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă; implementarea deciziilor Summitului NATO din 2014.

O altă temă a şedinţei CSAT se referă la stadiul programului de înzestrare a Forţelor Aeriene cu avion multirol.

Pregătirea Consiliului European din iunie 2015 pe dimensiunea politicii de securitate şi apărare comună figurează, de asemenea, pe ordinea de zi a CSAT.

Alte tematici incluse pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se referă la "evoluţiile din Ucraina: impactul asupra regiunii extinse a Mării Negre, inclusiv conflicte prelungite", "Republica Moldova în noua ecuaţie regională. Opţiuni privind integrarea europeană versus orientare euroasiatică".

"Defrişările ilegale ale fondului forestier naţional. Impact şi măsuri ferme de stopare a acestui fenomen" reprezintă, de asemenea, una dintre temele şedinţei Consiliului.

CSAT urmează să mai discute şi legat de "demersuri pentru realizarea interconectării reţelelor electrice şi de gaze naturale din România şi Republica Moldova" sau "managementul deşeurilor nucleare la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă".

"Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Şedinţa CSAT vine la o zi după consultările pe care preşedintele le-a convocat pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a ţării.

×
Parteneri
x close