Încă un salariat de la Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat marţi în greva foamei, alăturându-se celor cinci deja existenţi, iar
angajaţii combinatului au anunţat marţi, la încheierea protestului, că vor veni joi la Bucureşti, ca să picheteze sediul Ministerului Economiei.
Potrivit liderului sindical interimar al Oltchim, Corneliu Cernev, managerul general al societăţii a fost chemat de urgenţă la Bucureşti, iar salariaţii aşteaptă rezolvări concrete de la acesta pentru a şti dacă vor continua sau nu protestele.
"Celor cinci grevişti ai foamei li s-a alăturat al şaselea. Vor rămâne toţi sub supravegherea medicilor de la Dispensarul Policlinica Oltchim, vom vedea ce vom face, este în funcţie de ce veşti vom primi de la managerul general Mihai Bălan, chemat de urgenţă la Bucureşti, probabil la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor. Oamenii aşteaptă o veste cu banii, cu salariile lor şi cu cele 40 de milioane de euro, suma necesară pentru întregul capital de lucru", a declarat Corneliu Cernev, potrivit
Mediafax.
Salariaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea care au intrat în greva foamei vor plăţi compensatorii dacă firma nu mai poate fi salvată, dar până atunci cer ca premierul Victor Ponta să vină la combinat, susţinând că, în caz contrar, vor veni ei joi în Bucureşti, pentru a protesta în faţa Ministerului Economiei.
FMI cere închiderea combinatului chimic Oltchim, susţin mai multe surse apropiate reprezentanţilor Fondului. Cererea vine după ce încercarea de privatizare a combinatului a eşuat, iar acum Oltchim a ajuns o gaură neagră în economia statului. FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.
Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim au protestat în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei.
Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro, iar în acest moment combinatul funcţionează la 8% din capacitate.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că la Oltchim vor fi restructurări şi, în acelaşi timp, a făcut un apel către angajaţii combinatului chimic să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori.
Citeşte şi
Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicul Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul