Sarmaua românească a ajuns în Cartea Recordurilor.
La Odorheiu Secuiesc, autorităţile din Harghita şi Covasna au pregătit cele mai multe sarmale gătite vreodată într-o oală: 27.000 de bucăţi, adică aproape 3.000 de kilograme. Vorbim de o oală de dimensiunile unui bazin de înot.
Preparatul tradiţional românesc i-a făcut inclusiv pe invitaţii străini să se lingă pe degete.
Oala gigant a fost construită în aproape o lună de zile. Apoi, timp de două săptămâni, 250 de voluntari din mai multe judeţe ale ţării, coordonaţi de 14 bucătari şefi, au pregătit cele peste 27.000 de sarmale.
Mâncarea a fost fiartă mai bine de 10 ore, iar pentru cântărirea ei s-a folosit o macara.
Pentru gătirea sarmalelor s-au folosit 780 kg de carne, 156 kg orez, 117 kg ceapă, 20 kg boia, 4 kg piper şi 5 kg usturoi, iar rezultatul a fost pe gustul juriului Guiness Book.
Vechiul record fusese stabilit în Serbia, în 2011, şi era de 1.418 kg. La Odorheiu Secuiesc s-au gătit 2.960 kg de sarmale.
Sarmalele preparate au fost oferite gratuit copiilor şi bătrânilor din orfelinate şi azile, precum şi celor care au participat la eveniment.