Antena 3 CNN Actualitate Sarmaua românească, în Cartea Recordurilor. Aproape 3.000 kg din tradiţionalul preparat au fost gătite la Odorheiu Secuiesc

Sarmaua românească, în Cartea Recordurilor. Aproape 3.000 kg din tradiţionalul preparat au fost gătite la Odorheiu Secuiesc

M.T.
<1 minut de citit Publicat la 11:17 09 Noi 2014 Modificat la 11:17 09 Noi 2014
aaa.jpg
Sarmaua românească a ajuns în Cartea Recordurilor.

La Odorheiu Secuiesc, autorităţile din Harghita şi Covasna au pregătit cele mai multe sarmale gătite vreodată într-o oală: 27.000 de bucăţi, adică aproape 3.000 de kilograme. Vorbim de o oală de dimensiunile unui bazin de înot.

Preparatul tradiţional românesc i-a făcut inclusiv pe invitaţii străini să se lingă pe degete.

Oala gigant a fost construită în aproape o lună de zile. Apoi, timp de două săptămâni, 250 de voluntari din mai multe judeţe ale ţării, coordonaţi de 14 bucătari şefi, au pregătit cele peste 27.000 de sarmale.

Mâncarea a fost fiartă mai bine de 10 ore, iar pentru cântărirea ei s-a folosit o macara.

Pentru gătirea sarmalelor s-au folosit 780 kg de carne, 156 kg orez, 117 kg ceapă, 20 kg boia, 4 kg piper şi 5 kg usturoi, iar rezultatul a fost pe gustul juriului Guiness Book.

Vechiul record fusese stabilit în Serbia, în 2011, şi era de 1.418 kg. La Odorheiu Secuiesc s-au gătit 2.960 kg de sarmale.

Sarmalele preparate au fost oferite gratuit copiilor şi bătrânilor din orfelinate şi azile, precum şi celor care au participat la eveniment.

×
x close