Update 23:23 - Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că din cauza viscolului care spulberă zăpada pe partea carosabilă, traficul este întrerupt, duminică noaptea, pe 12 drumuri naţionale secundare din judeţele Botoşani şi Vaslui, pe alte patru drumuri din Caraş Severin, Iaşi şi Timiş se circulă greu.
Traficul este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale: • DN29 Botoşani – Manoleasa – Prut (judeţul Botoşani); • DN29A Dorohoi – Rădăuţi – Prut (judeţul Botoşani); • DN29A Vârful Câmpului – Dorohoi (judeţul Botoşani); • DN29C Cucorani – Bucecea (judeţul Botoşani); • DN29D Botoşani – Ştefăneşti (judeţul Botoşani); • DN24 Vaslui (judeţul Vaslui) – Iaşi (judeţul Iaşi); • DN24C Santa Mare – Rădăuţi – Prut (judeţul Botoşani); • DN17A Dorneşti – Bălcăuţi (judeţul Suceava); • DN2F Vaslui – Bacău (judeţul Vaslui); • DN29B Botoşani – Dorohoi (judeţul Botoşani); • DN29E Ştefăneşti – Stânca (judeţul Botoşani); • DN24B Crasna – Huşi (judeţul Vaslui).
Se acţionează cu utilaje specializate pentru reluarea circulaţiei rutiere.
Update 18:58 - Peste 1.000 de angajaţi ai MAPN şi MAI se luptă cu viscolul şi zăpada din ţară. Meteorologii atenţionează că de miercuri vine un nou val de frig.
Zece drumuri naţionale sunt, încă, închise din cauza viscolului
Sute de şcoli din zona Moldovei vor fi închise.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza viscolului care spulberă zăpada pe partea carosabilă, circulaţia rutieră este întreruptă pe opt drumuri naţionale din Moldova, fiind blocaje şi pe DN59, pe Nicolint-Oraviţa şi Pojejena-Socol, din Caraş Severin.
Având în vedere că mai ales în nordul Moldovei viscoleşte, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar.
Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), trebuie ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe toate arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, subliniază Infotrafic.
Până luni la ora 1.00, toată ţara se află sub avertizare de vânt puternic, ninsoare şi ploaie îngheţată.
Totuşi, meteorologii au emis, duminică, o avertizare de Cod galben de ninsori viscolite, valabilă de la ora 10.00, până luni, la ora 10.00, pntru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Harghita şi Covasna.
Prefectul de Botoşani, Costică Macaleţ, a cerut ajutor de la armată, pentru a putea debloca drumurile din judeţ. Macaleţ a declarat pentru Antena 3, că situaţia este foarte gravă: "Ne-am mobilizat foarte tare, avem un caz mai special unde intervenim cu o echipă SMURD a pompierilor, salvarea şi armata. Avem două freze care vin din direcţii diferite şi sperăm ca în două ore să ajungă la Botoşani.
"Femeia gravidă este pregătită să se urce în salvare, sperăm ca în trei ore să putem să o aducem la spital. Este sub asistenţă medicală, nu cred că va fi cazul foarte grav", a arătat Macaleţ.
"Este viscolul foarte puternic şi dacă se intervine acum, peste o oră zăpada este la loc. Am mobilizat poliţia, jandarmeria, salvarea, armata. Am avut ieri două blocaje, unde s-a lucrat patru ore.
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a arătat că armata a intervenit la Huşi, pentru a ajuta formaţiunile Ministerului de Interne la deblocarea drumului dar şi la Botoşani, unde a fost nevoie de transportarea urgentă a unei femei gravide. "Oamenii puşi la dispoziţie pentru astfel de intervenţii sunt în continuare la datorie şi vor răspunde când mai este nevoie".
Ministrul de Interne, Mircea Duşa, a declarat pentru Antena 3 că se impune un comandament de iarnă, din moment ce situaţia este din ce în ce mai gravă. "Suntem pe poziţii cu toate forţele, cu toate utilajele. Cele mai afectate judeţe sunt Suceava şi Botoşani, dar se pare că acest cod galben de ninsori se menţine pe Moldova. Au fost mobilizate toate autorităţile. Fac apel la populaţie să nu se aventureze în acele zone."
Drumul naţional DN17 A a fost închis temporar circulaţiei în zona Dorneşti - Ratoş, iar opt drumuri judeţene sunt înzăpezite, fiind înregistrate şi 15 deranjamente colective în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, fiind afectate 500 de gospodării, conform Mediafax.
Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, circulaţia pe DN 17 A în zona Dorneşti - Ratoş a fost închisă temporar din cauza ninsorii viscolite, iar în judeţ mai sunt opt drumuri judeţene înzăpezite în şi un drum comunal înzăpezit în Calafindeşti.
În judeţ sunt înregistrate şi 15 deranjamente colective privind alimentarea cu energie electrică în Siret, Dolhasca, Părhăuţi, Hreaţca, Grăniceşti, Gălăneşti, Grămeşti, Hânţeşti, Rotunda, Basarabi, Budeni, Costişa, Dorneşti şi Frătăuţii Vechi, însumând 500 de gospodării.
Din cauza înzăpezirii liniei de cale ferată Vereşti - Botoşani, un automotor (vagon cu 90 de locuri) de pe ruta Vereşti - Botoşani a fost readus în staţia Vereşti, iar cei 22 pasageri au fost preluaţi de un tren cu locomotivă şi au fost duşi la destinaţie.
Un număr de 20 de persoane dializate din judeţ au rămas internate în unităţile spitaliceşti întrucât nu li s-a permis întoarcerea la domiciliu.
Prefectul a menţionat că nu au fost raportate decese din cauza hipotermiei, şi că au existat patru cazuri în care persoane, trei din Suceava şi una din Botoşani, au fost transportate la UPU a SJU Suceava, pacienţii fiind aduşi cu ambulanţele după ce consumaseră băuturi alcoolice.
Prefectul a spus că în jurul orei 3.30 s-a intervenit şi pentru deszăpezirea unei ambulanţe care rămăsese blocată în localitatea Dumbrava.
El a arătat că pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică s-a intervenit şi pentru scoaterea unor maşini înzăpezite, adăugând că unele persoane au pornit la drum spre diverse localităţi deşi erau informate că există riscul să rămână blocate.
"Având în vedere starea vremii şi în mod special faptul că viscoleşte, facem din nou apel şi recomandăm populaţiei să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar şi mai ales cu copii. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, trebuie luat în calcul şi riscul întreruperii circulaţiei pe unele sectoare de drum, motiv pentru care trebuie să fie dotaţi cu tot ceea ce este necesar în caz de inzăpezire", a precizat Florin Sinescu.