„Deşi pare o exagerare, zahărul este cel mai periculos drog şi poate fi procurar cu uşurinţă de oriunde”, a declarat oficialul olandez.
Potrivit unor studii evocate de şeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam, zahărul, spre deosebire de grăsimi sau alte alimente, perturbă apetitul şi creează o dorinţă necontrolabilă de a continua consumul, acest efect fiind folosit de industria alimentară pentru creşterea vânzărilor.
„Zahărul dă peste cap apetitul. Consumatorii de zahăr vor tot mai mult, chiar dacă nu le mai este foame”, a precizat Van der Velpen.
„Zahărul este de fapt o formă de dependenţă. A renunţa la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunţa la fumat. Mai potrivită este terapia pentru dependenţă, a mai apreciat acesta.
Oficialul olandez a propus impozitarea zahărului şi stabilirea unor limite legale privind cantitatea de zahăr care poate fi adăugată în alimentele procesate. Acesta spune că ambalajele dulciurilor şi al băuturilor îndulcite ar trebui să conţină avertismente similare celor de pe cutiile de ţigări.