Potrivit studiului, prezentat la Antena 3 de Andrada Popovici, românii trăiesc, în medie, până în 75 de ani. Mai puţin cu patru ani decât media speranţei de viaţă a locuitorilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Cel mai mult trăiesc spaniolii, italienii şi francezii, care depăşesc 82 de ani. La polul opus se situează ţările baltice şi cele din estul Europei, unde speranţa de viaţă nu atinge vârsta de 75 de ani. În aceeaşi situaţie cu România se află şi Letonia, Bulgaria şi Lituania. Totuşi, în ultimele două state, speranţa de viaţă s-a prelungit cu trei ani, în ultimele două decenii. Îmbunătăţiri s-au înregistrat şi în Cehia şi Estonia, unde se trăieşte, în medie, cu şapte ani mai mult .
Femeile din Uniunea Europenă trăiesc mai mult cu şase ani decât bărbaţii. Cercetările sociologice arată că în spaţiul comunitar, speranţa de viaţă a crescut cu 5 ani, comparativ cu 1990. Creşterea se datorează reducerii mortalităţii la persoanele între 50 şi 65 de ani, care suferă de boli cardiovasculare.
Oricum, bolile de inimă rămân principala cauză de deces în Europa. Locul al doilea e ocupat de cancer, o afecţiune din ce în ce mai întâlnită în ţările baltice, dar şi în România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia.