Adrian Măniuţiu a prezentat, în ediţia de joi a emisiunii "
Daily Income", un scurt material despre speranţă de viaţă la români.
Speranţa de viaţă este unul din indicatorii cu ajutorul căruia se analizează gradul de dezvoltare al unei societăţi. Evoluţia acestui indicator este dată de stilul de viaţă, de starea de sănătate şi de alimentaţie, şi nu neapărat de condiţiile economico-sociale.
Deşi durata medie a vieţii nu are legătură directă cu nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, putem spune că speranţa de viaţă a populaţiei este mai ridicată acolo unde şi nivelul de trai este la cote mai mari.
Specialiştii de la INS au întocmit raportul pe 2013 din care reiesă că speranţa de viaţă a românilor este de 74,74 ani, 71,24 ani pentru bărbaţi şi 78,28 în cazul femeilor. Pe harta ţării, vâlcenii stau cel mai bine, cu o speranţă de viaţă de 77, 87 de ani. La polul se află locuitorii din Satu Mare- 73,29 de ani. După Vâlcea, cei mai longevivi români par să fie bucureştenii, urmaţi de ardelenii din Cluj şi de braşoveni.
Deşi cifrele arată o creştere a speranţei de viaţă în ultimii 10 ani, românii trăiesc, în medie, cu 5 ani mai puţin faţă de alţi europeni.
Analistul economic Radu Soviani a vorbit la "Daily Income" despre speranţă de viaţă la români.
"
Am făcut nişte calcule pentru a afla cam în cât timp România ar ajunge la nivelul de trai al UE(...). Dacă noi vom creşte cu 4% pe an, ca să ajungem la media Uniunii Europene ca nivel de trai, ne trebuie 19 ani(...). Cu o condiţie: celelalte state să stea pe loc", a spus analistul Radu Soviani.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".