Suntem codaşii Europei la consumul de carne. Chiar dacă mai bine de trei sferturi dintre români mănâncă preparate din carne aproape zilnic, ei aleg produsele ieftine.
Carnea de pui este în topul preferinţelor românilor.
Ca să încurajeze consumul şi reducă evaziunea fiscală, guvernaţii se gândesc să micşoreze TVA-ul în sectorul de carne. Producătorii promit şi ei preţuri mai mici la raft.
Dacă la consumul de pâine suntem pe primele locuri în Uniune - asta pentru că în ţara noastră pâinea este ieftină - la capitolul carne ne situăm la polul opus. Mănâncăm carne puţină şi alegem produsele ieftine şi de o calitate frecvent criticată de nutriţionişti. În topul preferinţelor sunt: kaiserul, crenvurşti şi pateul de porc.
Un român mănâncă într-un an 60 de kilograme de carne de porc, faţă de un european care consumă 85 de kilograme, iar consumul de mezeluri abia depăşeşte 10 kilograme în ţara noastră, nici jumătate faţă de media Uniunii Europene.
Evaziunea fiscală în acest sector este de două miliarde de euro, estimează specialiştii. Peste 60% din produsele din carne comercializate în România ajung pe piaţa neagră.
Dacă reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9% aduce mai mulţi bani în vistieria statului, guvernaţii se gândesc să aplice un TVA mai mic şi pentru carne, iar producătorii promit că vor tăia din preţurile la raft tot 15 procente.
Economia ar fi substanţială. Un kilogram de pulpă de porc costă astăzi 24 de lei. Ar fi cu aproape 4 lei mai ieftină, dacă taxa pe valoarea adăugată ar fi de 9 procente.
Legumele şi fructele sunt următoarele alimente pe lista Guvernului de reducere a TVA -ului.