Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Lima, că România şi Peru vor încheia un parteneriat strategic, documentul urmând să fie semnat în 2013 sau 2014, cu ocazia unei vizite la Bucureşti a omologului Ollanta Moises Humala Tasso, informează
Mediafax.
"L-am rugat (pe preşedintele peruan - n.r.) să aibă în vedere o vizită la Bucureşti anul acesta sau anul viitor, ocazie cu care să semnăm parteneriatul strategic româno-peruan, care între timp trebuie foarte bine pregătit de Guvernele noastre", a afirmat Băsescu, în conferinţa de presă comună cu omologul peruan.
Băsescu a subliniat că acest parteneriat strategic, care ar fi primul al României cu o ţară din America Latină, va viza nu doar relaţiile comerciale, ci va permite şi "un transfer de tehnologie pentru producţie" industrială spre Peru, dar şi dezvoltarea din Peru a unor relaţii comerciale şi industriale cu alte ţări din America Latină.
"România este o ţară care dispune de tehnologii avansate în multe domenii şi dorinţa noastră este ca în interiorul unei decizii politice companiile române şi peruane să realizeze companii mixte în Peru", a afirmat Băsescu.
El a arătat că aceste firme mixte ar putea viza producţia de vagoane de tren pentru marfă şi călători, precum şi pentru metrou, preşedintele Ollanta Humala arătând că Guvernul ţării sale intenţionează să înceapă construcţia unor linii de metrou.
Băsescu a mai arătat că România ar putea exporta în Peru echipamente pentru producţia de microhidrocentrale, utilaje petroliere de foraj terestru sau marin.
"Nu în ultimul rând, România are ca element, poate mai exotic în acea regiune a Europei, dar are capacitatea de a construi locuinţe ieftine din lemn şi prefabricate pe care de altfel le şi exportă. Putem participa la un astfel de proiect şi în Peru", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a spus că parteneriatul strategic dintre UE şi ţările CELAC, din America Latină şi Caraibe, poate aduce cele două zone "la punta de comandă a procesului de globalizare".
UE a investit în ultimul deceniu peste 385 de miliarde de euro în ţările CELAC, adică mai mult decât în Rusia, China şi India la un loc, însă cea mai mare parte a acestor investiţii s-au îndreptat spre Brazilia, Argentina şi Mexic, în celelalte ţări sud-americane fiind de asemenea potenţial pentru cooperare.
El a menţionat ca domenii de cooperare cu Peru şi construcţia de nave civile şi militare, precum şi exportul de medicamente generice pentru un program naţional de sănătate al Guvernului de la Lima.
"Avem o economie complementară cu cea din România şi, de asemenea, în prezent Peru are un potenţial de exporturi pentru bunuri de larg consum şi sectorul minier, produse agro-alimentare. Anul trecut am avut un volum de exporturi care a depăşit 6 miliarde de dolari în zona euro, care este unul dintre principalii noştri parteneri comerciali", a mai arătat şi preşedintele peruan.
Peru a încheiat în iunie 2012, alături de Columbia, un Tratat de Liber Schimb cu UE, ratificat în decembrie de Parlamentul European şi legislativul de la Lima. România a semnat Tratatul la 31 mai 2012, urmând a fi ratificat de către Parlament.
Peru, ca şi celelalte ţări din America Latină, trece printr-o perioadă de boom economic. Ţara are o populaţie de 30 de milioane de locuitori, a avut un PIB de 177 miliarde dolari SUA în 2011, având o creştere economică de 6,8% în acelaşi an, pentru 2012 fiind estimată de asemenea la peste 6%.