România este ţara proprietarilor de locuinţe. Mai bine de 90% dintre conaţionali deţin o casă sau un apartament, potrivit datelor Eurostat. Spre comparaţie, doar 43% dintre elveţieni sunt proprietarii unei case sau a unui apartament.
Peste 96% dintre români deţin o casă sau un apartament, în timp ce doar 2% locuiesc în spaţii închiriate. Restul stau în locuinţe puse la dispoziţie gratuit.
România este urmată de Lituania, unde peste 92% dintre locuitori sunt proprietari, şi de Croaţia, unde procentul celor care deţin o locuinţă este de asemenea mai mare de 92.
La polul opus, cea mai redusă rată a proprietăţii din Europa se înregistrează în Elveţia, unde mai puţin de jumătate dintre locuitori deţin o casă sau un apartament. În plus, majoritatea celor care sunt proprietari au un credit sau o ipotecă pe locuinţă. Elveţia este precedată de Germania şi de Austria.
În Italia, rata proprietarilor este de peste 72%, în Marea Britanie de aproape 68%, iar în Spania de peste 82%.
În medie, în Uniunea Europeană, aproape 71% din populaţie deţine o locuinţă.
Mai grav este că peste 54% dintre români locuiesc în case supraaglomerate. În Bulgaria, procentul locuitorilor care nu au prea mult spaţiu la dispoziţie în propria locuinţă, depăşeşte puţin 47.
În topul supraaglomerării mai apar ţări precum Polonia şi Ungaria. Pe lângă supraaglomerare, aproape 26% dintre români trăiesc şi în condiţii insalubre: nu au suficiente toalete sau calitatea construcţiei este precară.