Peste 950 de hectare de vegetaţie uscată şi fond forestier din 35 de judeţe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de incendii, pentru stingerea cărora au intervenit 1.000 de pompieri, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Conform
Mediafax, în judeţul
Maramureş, sâmbătă, în jurul orei 13.55, a fost semnalat un incendiu pe strada Sudului din Baia Mare, fiind afectată o suprafaţă de teren de 40 de hectare. Aproximativ 40 de pompieri militari şi 50 de civili au intervenit mai bine de şapte ore pentru a stinge flăcările înalte de câţiva metri, se arată într-un comunicat de presă de duminică al IGSU.
Trei pompieri au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, doi intoxicaţi cu fum şi unul cu o entorsă, toţi fiind în prezent în afară de orice pericol.
Pentru a opri înaintarea focului, întreţinută de vântul puternic, s-a creat o fâşie de protecţie. Pe lângă intervenţia pompierilor, care au acţionat cu cinci autospeciale, pentru stingerea incendiului s-a acţionat şi cu 20 de utilaje ale Primăriei Baia Mare şi ale unor societăţi comerciale din municipiu.
Tot în judeţul Maramureş, sâmbătă, în jurul orei 12.00, s-a produs un incendiu de vegetaţie uscată în satului Mocira, fiind afectate 40 de hectare de teren. Şi în acest caz, vântul puternic a făcut ca flăcările să se extindă cu repeziciune, pentru localizarea şi lichidarea incendiului intervenind, timp de opt ore, 22 de pompieri militari, cărora li s-au alăturat două echipe ale serviciilor private pentru situaţii de urgenţă, fiecare cu câte o autospecială de lucru cu apă şi spumă.
Un subofiţer s-a intoxicat cu fum şi a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, în prezent fiind în afară de orice pericol.
Un alt incendiu a izbucnit, în judeţul Maramureş, în apropierea vârfului Creasta Cocoşului, intervenţia fiind în desfăşurare. Duminică dimineaţă, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri "Căpitan Marchiş Adrian" Baia Mare şi unul de la Detaşamentul de Pompieri Sighetu Marmaţiei s-au deplasat în zonă pentru stingerea acestuia, împreună cu angajaţi ai Direcţiei Silvice şi ai ocoalelor silvice din Baia Sprie, Mara şi Sighetu Marmaţiei, membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari din zona Mara.
În judeţul
Buzău, zeci de pompieri militari şi lucrători silvici au acţionat pentru limitarea extinderii unui incendiu izbucnit în localitatea Gura Teghii, ce a cuprins vegetaţie uscată în gol alpin şi litiera pădurii de răşinoase. Incendiul este în curs de lichidare.
În zona golului alpin din Muntele Podeanu, pompierii militari argeşeni continuă intervenţia pentru limitarea propagării incendiului şi lichidarea focarelor identificate, pe timpul nopţii asigurându-se supravegherea permanentă a zonei afectate. Un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei a executat, sâmbătă dimineaţă, o misiune de stingere a incendiului.
În judeţul
Harghita, pompierii acţionează pentru stingerea incendiului de fond forestier izbucnit pe teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni, în zona Kovacs Peter, pe o parcelă aparţinând de Fondul Forestier de Stat - Ocolul Silvic Miercurea - Ciuc. Incendiul este localizat, dar mai sunt focare izolate, iar lipsa apei face ca intervenţia să fie dificilă, a precizat IGSU.
Tot în judeţul Harghita, pompierii intervin şi în apropierea municipiului Gheorgheni, în zonele Lacu Roşu şi Rezpatak, precum şi la Harghita Băi. Incendiile sunt localizate, pompierii acţionând pentru lichidarea lor.
În judeţul
Hunedoara, în localitatea Grădiştea de Munte din Masivul Godeanu, Munţii Sureanu, un incendiu a distrus vegetaţia uscată şi litiera pădurii de pin, iar din cauza vântului, focul s-a extins, pe alocuri, la coronament.
În ultimele 24 de ore au intervenit pentru stingerea incendiilor o mie de pompieri militari, alături de pompieri civili, jandarmi, poliţişti şi angajaţi ai ocoalelor silvice, a precizat IGSU.