România este una dintre cele mai expuse ţări europene la riscurile seismice. Din fericire, în ultimele luni, ţara noastră a fost mişcată de cutremure de intensitate mică, sub 4 grade.
Specialiştii în fizica pământului spun că vor mai trece mulţi ani până la un seism de proporţii in România. Cutremurul despre care vorbim s-a produs la peste 18 mii de kilometri de ţara noastră. Forţa lui însă i-a uimit şi pe seismologii români. Seismul din Noua Zeelandă a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de pînă la 5,6, şi a provocat distrugeri masive. Totuşi, specialiştii de la institutul de fizica a pământului ne liniştesc. Spun că energiile descărcate în Noua Zeelandă scad posibilitatea producerii unui cutremur mare în zona europeană şi în ţara noastră.
România are noroc. În falia din Vrancea nu au loc seisme puternice de suprafaţă. Precum cel din Noua Zeelandă. Este al treilea mare cutremur care loveşte zona în ultima jumătate de an. Cel mai puternic seism a fost în septembrie, cu o magnitudine de 7. Energiile descărcate în Noua Zeelandă scad pentru moment posibilitatea producerii unui cutremur mare în ţara noastră, spun specialiştii.
O recentă descoperire a specialiştilor în fizica pământului ar putea salva multe vieţi omeneşti. Ei pun la punct o noua metodă, care poate prevedea un seism major, cu 45 de minute înainte de a avea loc.