Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că României îi revin 400 de milioane de euro în perioada 2014-2015 din programul de 6 miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani.
"Guvernul poate să dirijeze cele 400 de milioane în doi ani către diminuarea şomajului în rândul tinerilor", a afirmat preşedintele Băsescu, la Bruxelles, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European, informează
Mediafax.
El a arătat că banii pot fi alocaţi pentru acţiuni destinate atât persoanelor din mediul rural, cât şi tinerilor din mediul urban, fiind vizate regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Centru şi Sud-Est, în care şomajul în rândul acestei categorii de tineri este de peste 25%.
Preşedintele a arătat însă că Guvernul român trebuie să prezinte Comisiei Europene până în ianuarie 2014 "un program corespunzător" privind utilizarea acestor bani.
"Având în vedere că aceşti bani trebuie cheltuiţi este foarte important ca guvernele naţionale să realizeze un program de implementare a acestei priorităţi, reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ceea ce înseamnă că la Comisie trebuie prezentat acest plan cu suficient timp înainte de ianuarie 2014. Nimeni nu va da banii fără să existe un plan corespunzător, asta să fie foarte clar", a afirmat Băsescu, care a adăugat că nu exclude ca banii care nu vor fi accesaţi la timp de România să fie redistribuiţi către alte state.
Potrivit preşedintelui,
se va pune accentul pe utilizarea fondurilor europene pentru proiecte de ucenicie şi formare profesională a tinerilor la locul de muncă, iar România are legislaţia adecvată prin legea educaţiei din 2011.
O altă sursă de finanţare europeană pentru tinerii şomeri este reprezentată de două programe ale Băncii Europene de Investiţii (BEI) pe care România le poate accesa - programul "Investiţii în competenţe" şi programul "Locuri de muncă pentru tineri", a precizat Băsescu.
Liderii europeni au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordată acestui plan la opt miliarde de euro în total, relatează AFP.
Peste 26 de milioane de persoane sunt în şomaj în Europa, dintre care 5,6 milioane au vârste mai mici de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tânăr din doi nu este angajat.