România devine, încet-încet, patria hărţuirilor sexuale! Oamenii legii, cei care ar trebui să ne ofere siguranţă şi încredere, agresează. Părinţii devin, uneori, agresori. Şefii pretind favoruri sexuale în schimbul unor privilegii. Minorele sunt abuzate de bărbaţi sau traficate.
Îngrijorător este că fenomenul a luat amploare în ultima perioadă. Nu e zi în care o femeie, o tânără, un copil sau un bărbat, să nu devină victime ale agresiunii sexuale. Partea bună este că au învăţat să facă un pas în faţă şi să spună prin ce trec. Românii încep să înţeleagă faptul că tăcerea nu ajută la nimic.
În fiecare zi, una dintre trei femei este abuzată sau obligată să întreţină relaţii sexuale. Iar numărul cazurilor de abuz asupra copilului, aproape s-a dublat, într-un singur an.
Sunt situaţii care ar trebui să atragă atenţia autorităţilor. Însă, cine ar putea să ia măsuri, când multe dintre cazurile de hărţuire sexuale se petrec chiar în sânul poliţiei. Aproape că nu mai e zi, fără abuz sexual, într-o secţie de poliţie.
Astăzi, trei angajate ale Centrului Chinologic de la Sibiu au depus plângeri împotriva comandantului, pe care îl acuză de hărţuire sexuală. Startul dezvăluirilor din cadrul poliţiei, pare să fi fost dat de poliţista din Olt, care şi-a înjunghiat şeful.
Aşa a început totul. Comisarul Gheorghe Barbu a pus presiune şi a ameninţat-o că-şi va pierede serviciu. Se întâmpla în 2010. Tot atunci, Gheorghe Barbu, era anchetat penal, după ce a fost filmat în timp ce consuma băuturi alcoolice, urcându-se apoi la volanul maşinii.
Timp de mai bine de doi ani, femeia susţine că viaţa ei a fost un iad. Când nu a mai putut îndura, a vrut să-şi facă singură dreptate.
Testul poligraf a arătat acelaşi lucru. Comisarul a fost dus azi la Piteşti, unde a fost supus probei detectorului de minciuni. Ancheta continuă în acest caz, mai ales că Melania Renghea susţine că a fost plasată de comisar la mai multe persoane importante din zonă.
Aurelia Stan, o altă angajată a poliţiei, îşi acuză, tot şeful, de comportament indecent. A respins avansurile şi a plătiti cu locul de muncă, susţine femeia.
Când poliţiştii nu au fost împlicaţi în scandaluri sexuale, le-au anchetat.
O tânără în vârstă de 14 ani a fost violată de şapte tineri, în Giurgiu. Unul dintre ei a filmat agresiunea, apoi a mers prin comună şi s-a lăudat cu abuzul. Tinerii au scăpat basma curată. Au fost reţinuţi, anchetaţi şi apoi eliberaţi.
Şcoala e locul unde, în mod normal, copiii ar trebui să se înveţe. În România, însă, e şi locul unde copiii sunt batuţi şi abuzaţi. Unii de cadrele didactice, alţii de colegi şi chiar de mamele colegilor.
Scânteia acestui fenomen este una de violenţă. Este o violenţă de un anumit tip. Agresiunea aceasta, manifestată sub forma de hărţuire sexuală care este una dură, vine de la faptul că persoana respectivă, care persoana care răneşte, agresorul, are nişte răni emoţionale marcante.
Într-o lume în care aparenţele sunt importante, frumuseţea poate deschide multe uşi şi uşura munca femeilor.
Frumuseţea însă se poate trasforma, uneori, într-un handicap, chiar dacă - aparent - aduce numai beneficii. Cum ar fi găsirea cu uşurinţă a unui loc de muncă. Odată cu angajarea, vin la pachet avansurile şi remarcile indecente, din partea colegilor sau şefilor.
Iar serviciile refuzate, s-au transformat în abuzuri, în unele cazuri.