Antena 3 CNN Campanii România la înălţime România la înălţime: Biserica veche din deal de la Ieud, un vârf al artei

România la înălţime: Biserica veche din deal de la Ieud, un vârf al artei

S.T.
1 minut de citit Publicat la 17:20 21 Oct 2014 Modificat la 17:20 21 Oct 2014
de.jpg
Antena 3 a demarat o campanie de promovare a celor mai frumoase locuri turistice din România. Sigur că astfel de campanii s-au mai făcut, numai că aceasta este filmată în mod deosebit.

Toate cadrele sunt filmate cu o dronă, ceea care conferă o perspectivă deosebită monumentelor sau locurilor.

Biserica veche din deal de la Ieud a fost construita de familia nobila locala Balea la începutul secolului al XVII-lea. Biserica datatå din a doua decada a secolului al XVII-lea[1], fiind cu un secol mai veche decât "Biserica de lemn din Ieud Ses", a doua biserica de lemn din sat si una dintre cele mai vechi pastrate în Maramures.

În austeritatea ei exterioara, încalzita în interior de cioplitura consolelor si de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezinta un vârf al artei si tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramures. Valoarea ei este dublata de un ansamblu pictural de cea mai buna calitate, cea mai reprezentativa opera a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi. Biserica a fost inclusa în 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, împreuna cu alte sapte biserici de lemn din Maramures.

Biserica cea batrâna din deal în Ieud a intrat în centrul atentiei înca de la începuturile cercetarii românesti în Maramures, în urma cu un secol. Ioan Mihalyi de Apsa a remarcat-o în 1900 printre cele mai frumoase din Maramures. În 1909, Ioan Bîrlea a adunat inscriptiile din biserica în valoroasa sa colectie de însemnari din bisericile maramuresene. Doi ani mai târziu, Tit Bud a datat biserica din 1364, considerând-o cea mai veche biserica din Maramures. Binecunoscutul etnograf Tache Papahagi a remarcat biserica din Ieud Deal în cercetarea sa în Maramures, în primii ani dupa primul razboi mondial, pentru picturile murale bine conservate, pe care le-a ilustrat în unul din putinele clisee aparute în cartea sa.


Antena 3 şi ghidvideoturistic.ro promovează o Românie spectaculoasă, pe care cârcotaşii din străinatate nu o vor putea contesta. Cele mai frumoase locuri din ţara noastră vor putea fi văzute de la înălţime, filmate cu ajutorul dronelor.

×
x close