"400 de peşteri au potenţial turistic pentru turismul în masă, adică poate merge oricine. Încă vreo 4.000 au potenţial de speoturism, adică turism ghidat de un specialist. În momentul de faţă, numărul peşterilor amenajate, din păcate, în România nu atinge cota 10, adică zece peşteri. Cea mai modernă peşteră amenajată este Peştera Valea Cetăţii din Râşnov, urmată de Peştera Urşilor, Scărişoara, Peştera Ungurului, Vadu Crişului, Muierilor, Polovragi sau Podul Dâmbovicioarei, care sunt introduse în circuitul turistic", a spus Lascu.
Acesta a făcut comparaţie cu Ungaria, unde există 800 de peşteri, dintre care 120 sunt amenajate.
În peşterile amenajate, în 2011, s-au înregistrat peste 500.000 de turişti, a afirmat Lascu, acesta adăugând că amenajarea peşterilor ar putea aduce venituri importante din turism, chiar şi cu o taxă de numai un euro.
"Orice peşteră care are peste 10-15 metri are potenţial turistic. (...) Slovenia are circa 60 de peşteri şi au avut trei milioane de turişti. Potenţialul peşterilor este enorm. Numai peştera Ponicova, din Defileul Dunării, la Cazanele Mari, o peşteră cu peste şapte kilometri, vizitabilă, pe Dunăre - ai legătura de voiaj cu Austria, Germania, Ungaria - numai această peşteră poate aduce peste un milion de turişti pe an", a spus Lascu.
Potrivit acestuia, o amenajare minimă costa aproximativ 3.000 - 4.000 de euro, cu echipament individual de protecţie şi cu ghid, precum şi cu scăriţe montate unde sunt zone periculoase, sumă ce poate fi rapid recuperată odata ce peştera ar începe să primească vizitatori.