Un studiu realizat de Guvern arată că statul alocă tot mai puţini bani pentru protecţia socială a copiiilor, dar şi pentru susţinerea familiei în general. Faţă de restul ţărilor europene, cheltuielile pentru protecţie socială, educaţie şi sănătate, ca pondere din PIB, sunt considerabil mai mici în România.
Încă din 2005, ponderea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru bunăstarea familiei a scăzut cu o treime, faţă de alte ţări ale Uniunii. Mai mult, şi banii alocaţi ca pondere din PIB pentru proiectele de protecţie socială, educaţie şi sănătate au scăzut semnificativ.
În 2011, cheltuielile publice ale ţării noastre arătau un decalaj de aproape 10 procente faţă de ţările membre UE.
Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia. Guvernul vrea să scadă numărul lor cu 400.000 până în 2020
România a cheltuit pentru protecţia socială, educaţie şi sănătate 39,5% din PIB, în timp ce media europeană a fost de 49%. Diferenţa cea mai mare s-a înregistrat la capitolul sănătate: 3,4% faţă de media europeană de 7,3% din PIB.
Între anii 2005 şi 2007, statul român a cheltuit tot mai puţini bani pentru protecţia copiilor şi a familiei.
Cât costă un trai decent? Venitul lunar pe care 52% dintre români îl consideră absolut necesar
Dacă în 2005 România cheltuia 1,8% din PIB pentru familie şi copii, în 2011 s-a ajuns la doar 1,4% din PIB. Totodată, s-a remarcat şi o scădere drastică a numărului de angajaţi din sistemul de protecţie a minorilor. În 2011 în sistem se regăseau cu 27% mai puţini angajaţi.
În documentul despre Strategia de protecţie şi promovare a drepturilor copilului se arată că sistemul de asistenţă socială nu este încă suficient de bine dezvoltat la nivelul întregii ţări. Guvernanţii recunosc că prevenţia legată de sistemul de protecţie socială, în special a copiilor, nu există în România.
Citeşte şi:
În România predomină sărăcia extremă. Un copil din trei este sărac