Bucătarul şi bloggerul Adrian Hădean a reuşit să gătească 800 de porţii de mâncare cu mai puţin de jumătate de litru de ulei, relatează
Mediafax. Acesta a preparat în decursul a câteva zile de la ciorbe la fursecuri, mâncărurile fiind servite copiilor de la o grădiniţă din Cluj.
Recordul culinar face parte dintr-un program-experiment iniţiat de Primărie, de înlocuire a mâncărurilor nesănătoase cu unele la fel de gustoase dar fără conservanţi, coloranţi sau alte substanţe nocive.
Hădean a declarat că o persoană poate mânca foarte sănătos cu doar 7 lei/zi, dacă este bine organizat şi ştie din timp ce va găti pe o perioadă mai îndelungată, pentru a-şi putea negocia preţurile cele mai avantajoase. Bloggerul a compus 100 de reţete care vor fi postate pe un site.
"Proiectul a fost început în luna noiembrie, când a avut loc un control al specialiştilor în grãdiniţele clujene. [...] La una sau douã grãdiniţe se foloseau în meniu crenvurştii şi de asemenea, erau câteva nereguli la raportul de dulciuri rafinate. În sfârşit, acum site-ul este aproape gata, acolo se pot gãsi toate reţetele culinare, iar pãrinţii care nu ştiu ce sã gãteascã pot gãsi meniuri adecvate. Acţiunea noastrã este foarte bine conturatã şi reprezintã o premierã în România şi în ţãrile din jurul nostru", a precizat profesorul Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.