Antena 3 CNN Actualitate Recipientele din plastic în care depozităm mâncarea sunt toxice. Importurile din China, blocate

Recipientele din plastic în care depozităm mâncarea sunt toxice. Importurile din China, blocate

1 minut de citit Publicat la 21:01 28 Iul 2011 Modificat la 21:01 28 Iul 2011
Recipientele din plastic în care depozităm mâncarea sunt toxice. Importurile din China, blocate
Foto: Videonews
România vrea să fie parte a Uniunii Europene numai atunci când consideră necesar. Oficialii de la Bruxelles au decis ca, din 1 iulie, să blocheze toate importurile de recipiente din plastic făcute în China. Motivul este cât se poate se serios: sunt toxice. Noi, însă, nu ţinem cont de recomandare şi continuăm să importăm vasele.

Mai toate recipentele pentru mâncare, pahare, biberoane, furculiţe şi linguri din plastic sunt aduse din China. Sunt ieftine, practice şi se găsesc peste tot. Par inofensive, dar Comisia Europeană avertizează că aceste produse conţin formaldehidă şi amine aromatice primare. Pe româneşte, substanţe toxice care pot ajunge în alimente şi ne pot îmbolnăvi.

"Se pot acumula aceste substanţe, în primul rând melanina care trebuie descoperită în compoziţie şi interzisă pentru utilizare în acest sens", a declarat dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.

Intoxicaţia cu melamină duce la stări de vomă şi erupţii pe tot corpul sau chiar pe organele interne. Specialiştii spun că, odată ajunse în organism, substanţele toxice din plastic pot modifica structura celulelor.
 

În România, recipientele din China au umplut rafturile magazinelor şi, zilnic, zeci de camioane cu astfel de produse trec graniţa fără nicio problemă. Abia acum, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională a Vămilor au parafat un acord.

Când ajunge în vamă un camion cu marfă din China, e alertată Direcţia de Sănătate Publică. Sunt recoltate probe care stau sigilate până vin rezultatele analizelor din străinătate, pentru că, în România, nu există laboratoare specializate.

Marfa trebuie să respecte regulile stabilite de Comisia Europenă. Potrivit acestora, utilizarea formaldehidei în fabricarea produselor plastice este permisă cu condiţia ca aceasta să nu elibereze în alimente peste 15 miligrame de formaldehidă pe kilogram.

Pentru ca pe piaţă să nu scape niciun produs toxic, ANPC le va verifica. "Controalele încep în toată ţara. Vom începe prelevări de probe atât la Bucureşti, cât şi în judeţe", a precizat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Avertizarea Comisiei vizeză doar recipentele din plastic pentru alimente, nu şi jucăriile.
 

×
x close