"În perioada 2008 - 2012, numărul persoanelor private de libertate cu infecţie HIV/SIDA a crescut de 3,7 ori, iar la data de 13.12.2013 sistemul penitenciar avea în custodie un număr de 288 persoane private de libertate diagnosticate cu această afecţiune, deci o creştere faţă de 2012 de 1,4 ori", a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor, scrie Mediafax.
"În medie 80% dintre persoanele private de libertate au fost diagnosticate cu HIV/SIDA înainte de arestare sau în primele şase luni de la depunerea în sistemul penitenciar şi doar 20% după mai mult de şase luni. Se remarcă o creştere importantă a procentului celor diagnosticaţi în sistemul penitenciar (în primele 6 luni sau ulterior), de la 32% în 2008 la 52% pentru anul 2013, datorită eforturilor susţinute atât de educaţie pentru sănătate, promovare cât şi realizare efectivă a testării şi consilierii voluntare HIV", se mai arată în raportul ANP.
Potrivit sursei citate, cei 288 de deţinuţi sunt incluşi în Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV, iar pentru 161 evoluţia bolii a necesitat aplicarea terapiei cu medicaţie antiretrovirală.
Din cele 288 de persoane private de liberate care au HIV, cinci sunt minore, 281 au între 18 şi 50 ani, iar două au peste 50 ani.
În ce priveşte deţinuţii bolnavi de tuberculoză, anul acesta, la data de 30 noiembrie, în sistemul ANP se găseau 215 bolnavi de TBC, între care trei femei şi un minor.
Aceştia sunt ţinuţi sub supraveghere medicală la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Tg. Ocna, care au secţii de pneumoftiziologie.
Conform ANP, din cei 215 bolnavi de TBC, 16 au şi HIV iar 54 suferă şi de Hepatită B şi C.
În acelaşi timp, studiul realizat de specialiştii Direcţiei Medicale a ANP, relevă şi faptul că, în închisori există 3.285 de puşcăriaşi bolnavi de hepatită, dintre care 1.440 figurează în evidenţele medicale cu hepatită B, 1.839 cu hepatită C şi şase cu Hepatită D.
Pentru că, de cele mai multe ori, aceste boli infecţioase sunt contactate de către dependenţii de droguri injectabile, ANP a derulat mai multe programe preventive, printre care s-a numărat inclusiv un program de distribuire a seringilor în rândul deţinuţilor.