Vaccinarea elevilor ar putea să se facă la medicul de familie, şi nu în cabinetele de medicină şcolară, aşa cum se întâmplă în prezent, prevede un proiect aflat în dezbatere publică.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, această decizie este justificată prin faptul că vaccinarea prin campanie școlară prezintă numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină școlară, dificultățile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existența unor copii neșcolarizați, existența în aceeași clasă a copiilor cu ani de naștere diferiți, repetenți, veniți prin transfer din alte unități de învățământ, complianța redusă la vaccinare a părinților copiilor înscriși la un medic de familie, altul decât cel care realizează vaccinarea în campanie, dificultăți în recuperarea restanțierilor, dificultăți în supravegherea și raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reacție indezirabilă, notează
Agerpres.
"Nu ni se pare corect ca vaccinările din campania școlară să fie luate din școli. Este mult mai ușor de vaccinat în campania de vaccinare la o școală unde copiii sunt în același loc", a declarat marți Silvia Spiridon, președintele executiv al Federației Sindicale Hypocrat, în cadrul unei dezbateri desfășurate la Ministerul Sănătății.
Potrivit acesteia, unii dintre părinți refuză din principiu vaccinarea copiilor.
Pe de altă parte, secretarul de stat în MS Alin Țucmeanu a afirmat că este pentru vaccinarea copiilor la medicii de familie, însă acest lucru mai trebuie dezbătut.
"Trebuie găsită o soluție pentru medicii școlari, unde vor funcționa. Eu cred că este mai bine ca vaccinarea să se facă la medicul de familie. Medicii de familie vor intra la plata per serviciu", a spus Țucmeanu.