O pensionară din Ilfov, în vârstă de 87 de ani, care avea şi probleme cardiace, a murit în urma unor complicaţii cauzate de infectarea cu virusul West Nile.
Potrivit unor oficiali din Ministerul Sănătăţii, citat de Mediafax, incidenţa cazurilor cu West Nile este similară celei de anul trecut, când au fost depistate 11 persoane infectate cu acest virus.
"Nu există o tendinţă de creştere a numărului de cazuri în 2012. Suntem în sezonul în care apar, de regulă, astfel de îmbolnăviri. Persoana care a decedat avea suferinţe cardiace, la ea fiind confirmată şi prezenţa virusului", au mai spus sursele citate.
Ce trebuie să ştii despre virusul West Nile şi cum te poţi proteja
Infecţia cu virusul West Nile, care se transmite foarte uşor printr-o simplă înţepătură de ţânţar, afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, spun medicii. La aproximativ 80 la sută dintre cei infectaţi, cu virus West Nile, nu există simptome, în timp ce unele persoane, până la 20 la sută, pot prezenta o formă uşoară de infecţie, manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului.
Un procent mic de persoane, aproximativ una din 150 de persoane infectate, pot dezvolta forma severă a bolii - meningo-encefalita, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsă sechele, potrivit medicilor.
În ceea ce priveşte tratamentul, nu există unul specific pentru tratarea virusului West Nile. Medicul face numai tratament simptomatic. Aşadar, cea mai sigură metodă de tratament rămâne prevenţia.
Medicii sfătuiesc populaţia să evite înţepăturile de ţânţari prin montarea de plase la ferestrele locuinţelor şi omorârea insectelor care au intrat în casă. De asemenea, specialiştii recomandă ca seara, la ieşirea din casă, cetăţenii să poarte haine tip jachetă cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Este deosebit de util ca pe părţile descoperite ale corpului (faţă şi mâini) să fie aplicate produse care protejează de înţepăturile ţânţarilor timp de câteva ore.