Concursul "Libertatea presei pentru curaj" a fost înfiinţat la iniţiativa Fundaţiei Familia Voiculescu, cu scopul de a promova şi recompensa orice demers jurnalistic în care libertatea a avut de câştigat.
Jurnalistul Ovidiu Zară, care a fost nominalizat de profesor doctor Paul Gabriel Miclăuş, a spus că primele lecţii despre curaj le-a primit de la bunicul său, care i-a spus că a avea curaj nu înseamnă absenţa fricii, ci puterea de a merge împotriva ei.
Ovidiu Zară a mai explicat că, în jurnalismul de investigaţie, curajul este esenţial. Curajul de a dezvălui adevăruri deranjante penrtu unii.
Tot despre curaj ne-a scris şi magistratul Stan Mustaţă, judecătorul care a fost reţinut chiar în dimineaţa zilei în care trebuia să judece un termen în dosarul Telepatia.
"Am respectat legea penală română şi procesual penală, lege care garantează dreptul la apărare şi la un proces echitabil, indiferent unde este inculpatul şi unde se află pe scara socială, legea română fiind în concordanţă cu reglementările Uniunii Europene. Pentru acest motiv, încercând să fiu şantajat, în sensul de a-l judeca pe Voiculescu şi ceilalţi, într-o lună de zile mi s-a fabricat artificial un dosar de corupţie. În baza acestui dosar fabricat, am fost îndepărtat din Completul de Judecată în care trebuia să judec dosarul ICA şi înlocuit cu judecători care urmau să execute ordinele. Pentru că nu m-am lăsat controlat, mi s-a fabricat acest dosar. Nu m-am opus regimului totalitar, doar am respectat legea."
Concursul "Premiul Libertatea presei pentru curaj" continuă şi în lunile următoare. Cei care doresc sa nominalizeze jurnalişti sau să se autopropună pentru premiu o pot face pe aceeaşi adresă, [email protected]. Câştigătorul marelui premiu va fi ales dintre finaliştii fiecărei luni şi va fi anunţat pe 25 septembrie.