Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în cea de-a doua zi a Conferinţei Europene a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene organizată în capitala Austriei, a fost adoptată cea de-a şasea Declaraţie a Conferinţei şi s-au purtat discuţii despre domeniile pe care fiecare stat din bazinul hidrografic al Dunării trebuie să-l gestioneze, România coordonând trei domenii prioritare dintre cele 11 definite în cadrul Strategiei.
Astfel, România va dezvolta proiecte privind transportul pe ape interioare, proiecte în domeniul culturii şi al turismului, dar şi cele privind gestionarea riscurilor de mediu.
"Uniunea Europeană a lansat, în ultimii ani, două mari proiecte de cooperare regională pentru Europa Centrală şi de Est, Strategia pentru Regiunea Dunării şi Sinergia în Regiunea Mării Negre. România a stat la originea ambelor iniţiative, ceea ce demonstrează faptul că suntem conştienţi de potenţialul enorm de cooperare şi dezvoltare dintre aceste doua regiuni limitrofe. Cu toate acestea, cele doua iniţiative nu vor fi implementate cu succes decât daca reuşim să elaborăm şi să finalizăm proiecte semnificative, în special în domeniile infrastructurii şi planificării urbane", a susţinut, marţi, primarul general al Capitalei, citat în comunicatul municipalităţii, informează Mediafax.
De asemenea, edilul-şef a vorbit şi despre oportunitatea finalizării canalului Dunăre-Bucureşti, "un proiect vital pentru Capitală", pe care Uniunea Europeană "este pregătită să-l introducă pe lista proiectelor prioritare ce urmează a fi cofinanţate".
În urmă cu o zi, primarul general Sorin Oprescu a declarat, la acelaşi eveniment, că este extrem de important ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre, jucând totodată un rol central în atingerea obiectivelor de cooperare regională ale Uniunii Europene.