Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la şedinţa Plenului, în care va fi prezentat Raportul de activitate al instituţiei pe 2014 şi va fi aleasă noua conducere a CSM. Şeful statului le-a transmis magistraţilor, în dicursul susţinut în cadrul şedinţei CSM, să nu se lase intimidaţi şi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă.
Klaus Iohannis a declarat că este obligaţia sa să asigure cadrul normativ de funcţionare a sistemului de justiţie şi să atragă atenţia asupra unor probleme restante sau nerezolvate.
Sistemul de justiţie este compus din oameni şi abilităţile lor sunt esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului, a subliniat preşedintele.
Promovarea judecătorilor şi procurorilor pe criterii ce ţin exclusiv de competenţa profesională reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente, a mai spus Iohannis.
Potrivit şefului statului, niciun cadru normativ nu poate asigura independenţa personală a unui magistrat. "
Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie", a declarat preşedintele.
"Trebuie să mă asigur ca justiţia va beneficia de liderii potriviţi", a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai subliniat că "justiţia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu singura putere". Justiţia trebuie făcută cu respectarea tutror drepturilor civile, a mai spus preşedintele.
Şeful statului a mai precizat că Procurorul General al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) iar CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă. "Între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi Procurorul General", a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acest lucru ar putea să fie făcut în perspectiva consolidării sistemului judiciar.
În plus, Iohannis a precizat că CSM, Înalta Curte de Justiţiei şi Casaţie şi Parchetul General ar trebui să aibă drept de iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţii de aplicare a legii şi guvernare a Constituţiei.
De asemenea, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe magistraţi să nu se lase pradă ameninţărilor. "
Indiferent de natura obstacolelor, magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici", a concluzionat preşedintele.
Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege astăzi conducerea. Pentru funcţia de preşedinte al CSM au intrat în cursă judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea. Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a aplicat un singur candidat: procurorul Bogdan Gabor.
Citiţi şi:Iohannis: Unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare