Opt mii de părinţi bucureşteni care au copii sub un an caută cu disperare un loc într-o creşă. Numărul locurilor din creşele de stat este mult mai mic decât cel al copiilor care au nevoie de îngrijire, mai ales că mamele sunt obligate să se întoarcă la muncă după numai 12 luni.
În Bucureşti sunt peste 12.000 de copii mai mici de trei ani pe care părinţii ar vrea să-i lase în grija educatoarelor, dar numai 4.000 de locuri în creşe ale primăriilor sau private.
Aşa s-a ajuns ca listele de aşteptare ale fiecărui centru de îngrijire pentru copii să conţină sute de nume, iar timpul de aşteptare pentru un loc ajunge şi la jumătate de an.
În aceste condiţii, cele patru creşe ultramoderne cu 70 de locuri în total, inaugurate acum de Primăria Capitalei, sunt ca o picătură într-un ocean. Centrele de îngrijire care fac parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene, au fost construite cu cele mai noi materiale şi cu angajaţi special instruiţi ca să aibă grijă de copii foarte mici. Pe lîngă aparatură şi dotări, creşele au şi nutriţionişti care au grijă de alimentaţia micuţilor.
În centrele de îngrijire aflate în subordinea primăriei pot fi primiţi copiii ai căror mame se întorc la serviciu.
Creşele funcţionează între orele 7:00 şi 18:00, însă, programul poate fi prelungit în cazuri excepţionale, la solicitarea părinţilor.