Antena 3 CNN Actualitate Poveştile româncelor care au ales mastectomia. "În ziua în care mama a decedat, eu am aflat că sunt suspectă de cancer"

Poveştile româncelor care au ales mastectomia. "În ziua în care mama a decedat, eu am aflat că sunt suspectă de cancer"

2 minute de citit Publicat la 21:31 15 Mai 2013 Modificat la 21:31 15 Mai 2013
Poveştile româncelor care au ales mastectomia. "În ziua în care mama a decedat, eu am aflat că sunt suspectă de cancer"
Foto: www.students.ubc.ca
Un test genetic precum cel care a facut-o pe Angelina Jolie să-şi amputeze ambii sâni nici măcar nu e recomandat de medicii din România. O ţară în care cancerul mamar ucide cel mai mult. În fiecare an, şase mii de românce primesc diagnosticul. Cu miile sunt şi femeile predispuse. Din păcate, la noi, prevenţia aproape că nu există. Iar acolo unde e, testul costă mii de euro. Puţine sunt româncele care şi l-au permis şi au ales mastectomia. Iată prin ce-au trecut. 

La 30 de ani, Maria a trecut prin încercarea vieţii ei. Ani la rând, a suportat intervenţiile de îndepărtare a nodulilor care prevesteau un cancer la sân. O femeie din 20 moare din cauza cancerului mamar. Maria a decis să nu aştepte ca boala să se declanşeze.

"Oricum eram cu teamă şi am zis să încerc. A fost decizia mea" spune Maria.

Fără să se mai teamă de cancer, Maria face acum planuri de viitor. "N-aş fi singura mămică care nu alăptează. Sunt atatea mămici care nu alăptează, deşi au sânii lor. Prefer să fiu eu sănătoasă si să-mi cresc copilul decât să am cancer, să mor şi să-l las".

Mastectomia e ultima opţiune pentru Elisabeta. "A fost diagnostic prezumtiv şi a venit de trei ori. Prima oară am fost diagnosticată cu cancer la 24 de ani", povesteşte  Elisabeta Teodorescu>

"A doua oară am ascuns familiei pentru că îmi decedase mama, de cancer. În ziua în care mama a decedat eu am aflat că sunt suspectă de cancer"

Elisabeta coordonează acum un grup de suport unde sunt ajutate femeile diagnosticate cu cancer. "Noi, în România nu ştim ce înseamnă compasiunea, o confundăm adesea cu mila şi mila aceea îţi face rău."

90% dintre româncele diagnosticate cu cancer mamar au aflat despre boală într-o formă avansată, când şansele de supravieţuire scad dramatic.Gândul că rămâne fără sâni e insuportabil pentru orice femeie. La Timişoara, zeci de femei au optat pentru mastectomie preventivă în ultimii ani.

Un test genetic precum cel făcut de Angelina Jolie poate să arate care sunt şansele unei femei să moştenească boala. "Depistarea aceasta genetică se referă la un simplu test de sânge. Se recoltează sânge proaspăt, integral, care ulterior va fi supus unor analize minuţioase" explică medicul Elena Teodorescu.

Puţini pacienţi îşi permit să plătească preţul. "Aceste teste sunt scumpe, de obice în Romania nu sunt foarte accesate, să zicem că undeva între 2000 şi 3500 de euro" a adăugat medicul.

Specialiştii avertizează că mastectomia preventivă, aleasă şi de Angelina Jolie, scade posibilitatea declanşării bolii, dar nu elimină total apariţia cancerului.





×
Etichete: cancer mamar
x close