Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat după ce informaţiile au apărut în presă.
În urmă cu puţin timp, ministrul a declarat că soţia sa va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţă Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreo calitate de fondator sau de membru al asociaţiei. "Începând de astăzi, soţia mea se va retrage, îşi va da demisia. Precizez că nici eu, nici soţia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociaţiei, nu suntem membri ai acestei asociaţii."
Întrebat de jurnalişti dacă o demisie pare corectă din punct de vedere moral, ministrul a răspuns: "Din punctul meu de vedere, poate că moral este justificată atitudinea, în calitate de ministru am datoria de a sta departe de orice acuzaţie de acest tip. Poate cã este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei societăţi", a declarat ministrul Muncii.
Întrebat despre situaţia ministrului Botiş, premierul Emi Boc a declarat: "Este un om onest, am discutat situaţia sa, situaţia nu este nouă, datează de la începutul acestui an şi am convenit: dacă ANI va constata existenţa unui conflict de interese, imediat îşi va prezenta demisia, pentru că este un om onest, de bună credin ţă."
Totodată, premierul a ţinut să menţioneze că ANI va avea ultimul cuvânt de spus în această situaţie: "Eu aştept să văd concluziile ANI. Din datele pe care le-am aflat astăzi, rezultă că nici domnul Botiş, nici soţia nu sunt membrii în ONG, nu au vreo legătură cu absorbţia fondurilor europene, nici direct, nici indirect ."
Concret, soţia ministrului a lucrat pentru o societate care, coincidenţă sau nu, imediat după ce Ioan Botiş şi-a preluat mandatul, a primit aproape 2 milioane de lei, bani europeni şi de la bugetul de stat.
Dosarul de finanţare a fost aprobat chiar de instituţiile din subordinea Ministerului Muncii.
Ministrul a ţinut să precizeze că acest lucru s-a întâmplat independent şi că el nu a avut nici o implicare în acest fapt. "Este un proiect depus de asociaţie, proiectul a urmat calea legală, fără influenţa mea. Evaluatori independenţi se ocupă. Nu am nicio atribuţie directă în evaluarea, semnarea şi aprobarea acestui proiect."
Soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, este consilier la Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa. Scopul asociaţiei este acelaşi cu al agenţiilor de ocupare a forţei de muncă, aflate în subordinea soţului: îi ajută pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să se recalifice şi le oferă, printre altele, şi consiliere profesională.
Firma a depus un dosar de finanţare din bani europeni la doar o lună după ce actualul ministru şi-a ocupat portofoliul, iar cererea a fost aprobată într-un timp record.
În calitatea sa de consilier, Ligia Botiş este plătită chiar din banii pe care Asociaţia i-a primit de la Uniunea Europeană şi de la statul român.
Ministrul Muncii nu consideră însă că s-ar afla într-o situaţie de incompatibilitate, dar este dispus să demisioneze în cazul în care s-ar dovedi că se află în mijlocul unui conflict de interese.
"Dacă este o problemă de moralitate, voi face acest lucru. Dacă va fi considerată o problemă, aceasta va fi soluţia. Lăsaţi-mi timp de gândire şi vă voi da un răspuns." a declarat Ioan Botiş, citat de Jurnalul Naţional.
Asociaţia unde lucrează soţia ministrului Muncii a primit, în urma dosarului de finanţare, 2,13 milioane de lei. 1,9 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene iar aproape 190 de mii de lei reprezintă bani de la bugetul naţional. Contribuţia beneficiarului este redusă, de doar 44.000 de lei.